Danemarca, alături de alte 10 ţări care o susţin, cere interzicerea maşinilor pe benzină şi motorină în UE

Danemarca, alături de alte 10 ţări care o susţin, a cerut interzicerea, la nivel european, a vehiculelor diesel şi pe benzină până în 2040, pentru a combate schimbările climatice, relatează Euronews.

Danemarca a făcut propunerea în cadrul unei reuniuni a miniştrilor UE de mediu desfăşurată la Luxemburg.

FOTO: euronews.com

Vezi şi: Circulaţia vehiculelor cu motoare diesel și pe benzină va fi interzisă în Amsterdam din 2030

UE îşi propune să reducă emisiile de carbon cu 40% până în 2030, în timp ce Comisia Europeană intenţionează să le reducă la zero până în 2050, pentru a ajuta la oprirea încălzirii globale.

“Trebuie să recunoaştem că suntem presaţi de timp”, a menţionat ministrul danez al Climei şi Energiei, Dan Jorgensen, după reuniune.

El a mai spus că interzicerea autoturismelor diesel şi pe benzină va determina Comisia să propună eliminarea treptată a vehiculelor cu combustibil fosil din bloc în următoarele două decenii.

Vezi şi: A 18-a ţară din lume care va renunţa la vânzarea maşinilor noi pe benzină şi diesel din 2030-2040

În octombrie 2018 guvernul danez a anunţat că va interzice vânzarea tuturor maşinilor cu combustibil fosili până în 2030, dar ulterior a renunţat la idee, deoarece acest lucru ar fi încălcat regulile UE. Jorgensen a spus că, dacă UE va fi de acord cu privire la o interdicţie la nivelul întregii uniuni, ar fi bine dacă fiecare dintre ţări ar putea să pună în aplicare o astfel de măsură. „Planul A ar fi acela de a adopta o interdicţie europeană”, a spus el.

Totuşi, Lituania, Letonia, Slovenia, Bulgaria şi alte câteva ţări au sugerat că trebuie făcut mai mult pentru a opri vânzările de autovehicule second-hand din Europa de Vest către Est!

Jorgensen a spus că este important ca producătorii de automobile să fie informaţi în privinţa direcţiilor de politică ale blocului pe termen lung şi că următorul pas al Danemarcei a fost formarea unei alianţe cu cele 10 state membre care susţin propunerea sa. “Atunci cred că vor urma şi alţii”, a mai adăugat oficialul.

Vezi şi: Prognoza unui top manager BMW Group: Cât vor mai exista pe piaţă motoarele diesel şi pe benzină

Vezi şi: Ultima lor suflare? Daimler AG a făcut o pauză în dezvoltarea de noi motoare cu ardere internă

Cmentariile sunt închise

https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://si-asik.tubaba.go.id/assets/kygacor/ https://surat.sumbawakab.go.id/upload/