image
Sursa foto: EPA

O mașină confiscată de la fiul unui dictator african s-a vândut cu un preț-record

Un Lamborghini Veneno din 2014, care a fost confiscată din garajul lui Teodoro Nguema Obiang Mangue, în 2016, a fost vândută la o licitație cu 8,4 milioane de dolari.

Niciodată un Lamborghini nu s-a vândut cu un preț mai mare, a notat Business Insider. Acest vehicul a făcut parte din colecția personală de 26 de mașini de lux care i-au aparținut lui Teodoro Nguema Obiang Mangue, vicepreședintele Guineei Ecuatoriale.

Acesta este fiul dictatorului țării Teodoro Obiang Nguema Mbasogo. Teodoro Nguema Obiang Mangue a fost condamnat în 2017 pentru spălare de bani și delapidarea unei sume de peste 100 de milioane de dolari. Cazul s-a închis în februarie, dar mașinile acestuia fueseră confiscate de autoritățile elvețiene din 2016.

Toate mașinile lui Mangue au fost vândute la o licitație organizată duminică, suma totală încasată fiind de 27 de milioane de dolari. Din aceștia, 23,5 milioane de dolari vor fi donați unei asociații caritabile din Guineea Ecuatorială.

Prețul „de fabrică” a fost de 3,6 milioane de dolari

Lamborghini Veneno din 2014 costa 3,6 milioane de dolari în momentul ieșirii din producție. Modelul a copiat, în mare, modelul Lamborghini Aventador și a fost creat pentru sărbătoarea de 50 de ani a producătorului auto.

Toate cele nouă Lamborghini Veneno s-au vândut imediat. „Acest concept de mașină reprezintă un design de ultimă generație inspirat din aeronautică, capabil să vă ofere senzația de nedescris de zbor pe drum”, a susținut constructorul la momentul lansării.

Această mașină a scoasă la licitație pentru aproximativ 8,2 milioane de dolari, ceea ce face ca acest Lamborghini să fie cel mai scump din lume care a fost scos la licitație. Un Lamborghini Miura SV, din 1972, a deținut recordul anterior. Acela a fost vândut cu 2,55 milioane de dolari, într-o licitație de la Paris din 2017.

Are o singură zgârietură

Mașina vândută acum este în stare „aproape ca nouă”, cu o singură zgârietură pe roata din spate de pe partea dreaptă. Are un motor V12 și ajunge la 60 de kilometri pe oră în doar 2,8 secunde. Casa licitații care a scos mașina la vânzare a precizat că anvelopele i-au fost schimbate în 2015, iar bateria necesită să fie schimbată.

Mașina din fibră de carbon a fost proiectată pentru a îmbunătăți fluxul de aer și a crește, astfel, viteza. „Obiectivul producătorului Lamborghini cu modelul Veneno a fost de a crea o asemănare cu a unui prototip de curse sportive, care a dus la o îndepărtare de designul modelelor anterioare de Lamborghini”, a comunicat casa de licitații, scrie libertatea.ro.

Mașina are portiere care se deschid vertical. De asemenea, are manualul, toate documentele de înregistrare și inspecția tehnică din Guineea Ecuatorială.

Noutăţile partenerilor

comentarii: