O nouă zi, alte promisiuni electorale din partea PSRM și PPR

Candidatul PSRM, Ion Ceban și candidatul PPR, Vlad Țurcanu au susținut câte o conferință de presă în care au prezentat alte soluții pentru municipiul Chișinău.

Foto: UNIMEDIA

Astfel, candidatul PSRM la funcția de primar al Chișinăului, Ion Ceban a promis termoizolarea a 400 de blocuri locative timp de 4 ani, pentru a reduce cheltuielile cetățenilor pe căldură și recontrucția arhitecturală a orașului.

„Multe blocuri care au fost contruite acum 30-40 de ani sunt în stare dezastruoasă. Multe dintre ele nu au fost nici reparate și nici termoizolate. Practic, până acum, din bani publici nu s-au efectuat lucrări de izolare termică a blocurilor. În Chișinău avem în total 3712 de blocuri locative, dintre care 1545 se află în gestiunea întreprinderilor municipale de profil. Ne propunem ca în patru ani să termoizolăm 400 de blocuri locative, cu bani centralizați din Primărie și o parte din bani să fie atrași din exterior. Astfel, ne propunem ca anual să fie termoizolate 100 de blocuri. În așa fel, banii vor fi economisiți, va fi mai mult căldură în aceste blocuri, aspectele fațadelor blocurilor vor deveni mult mai frumoase din punct de vedere al esteticului și cel mai important, orașul va începe să se transforme prin prisma arhitecturii pe care vrem să o vedem altfel decât este”, a declarat Ion Ceban.

Candidatul Partidului Popular Românesc (PPR), Vlad Țurcanu a menționat că municipiul Chișinău ar avea nevoie de un primar cu caracter, care ar putea propune soluții viabile pentru Chișinău. Printre problemele stringente ale capitalei, Vlad Țurcanu a punctat problema Stației de Epurare, ambuteiajele, corupția în Primărie, lipsa tehnologiei în Chișinău.

„Am vrut să vă comunic că am avut zeci de întâniri cu sute de oameni. În majoritatea acestor locuri am discutat cu oameni și au spus că lucrurile stau mult mai greu decât ni se pare. Cel mai mult m-a indispus situația din suburbii. Ele sunt lăsate de izbeliște. Am fost în Băcioi, lipsa unei intituții preșcolare, grădinița lor se contruiește de patru ani. De asemenea, drumurile stricate și lipsa canalizării de acolo le îngreunează viața cetățenilor”, a specificat Țurcanu.

„ La Chișinău parcă ne aflăm în epoca de piatră, de asta și este impresia unui iz sovietic în capitală, pentru că noi nu utilizăm tehnologia, nu utilizăm smartphone-oane sau televizoare, ceea ce în orașele dezvoltate există. Dacă voi fi ales, atunci voi da prioritate la problemele pe care le văd chișinăuienii. Aceasta se poate afla prin modalități multiple, sondaje online, întreprinderi, astfel încât să aflăm care sunt problemele Chișinăului în viziunea cetățenilor. Dacă va fi vorba despre infrastructură, atunci aceasta se va întâmpla, dacă va fi vorba de fluidizarea traficului, atunci asta se va întâmpla”, a mai adăugat candidatul PPR.

În opinia dânsului totuși cele mai mari probleme este la Stația de Epurare și fluidizarea traficului. „Eu cred că prioritățile se leagă de stația de epurare. Aduce un disconfort moral, dar și fizic. Acest lucru nu se vor rezolva foarte repede, dar este nevoie de găsit finanțare pentru o nouă stație de epurare, pentru că aceasta nu mai rezistă. Ne propunem să găsim 120 mln de euro pentrut contrucția unei noi stații de epurare.”

„Decongestionarea unor artere pe care se circulă, de exeplu, se poate prelungi strada Albișoara, aceasta se poate realiza în decurs de un an jumătate, doi. Alte câteva găselnițe, ar fi transformarea străzii București în stradă de trei benzi și reconstrucția străzii 31 August și tranformarea acestora în benzi de unic sens”, a opinat Vlad Țurcanu.

Totodată, Țurcanu a menționat că bugetul Primăriei de 200 de mln de euro este o minciună, or banii care ar trebui să vină în Primărie, trec pe lângă aceasta, fiind prea multe fisuri pe lângă instituție. Această concluzie a venit în urma efectuării de către acesta a unor calcule matematice, menționând că, doar din la transportul public din Chișinău se poate colecta 800 mii de euro pe lună.

„ Nu mi se pare corect și cred că ne cred naivi, dacă din transportul public se poate colecta 800 de mii de euro lunar, să existe un buget al Primăriei de doar 200 de mln de euro. Cred că sunt fisuri serioase pe lângă primărie dacă există un asemenea buget”, a conchis Vlad Țurcanu.


Pub