Deputat ACUM, despre proiectul PD privind numirea unui procuror general european: De ce nu l-au ales în perioada lui Plahotniuc?

Proiectul Partidului Democrat care prevede alegerea unui procuror general european nu a avut parte de susținerea deputaților din fracțiunile ACUM și PSRM. Primii declară că deși ar dori să facă acest lucru, au niște înțelegeri cu socialiștii, iar ultimii susțin că mai bine decât un specialist din țară nu va putea face nimeni ordine acasă.

„Blocul ACUM demult s-a exprimat că pledează pentru procurorul european. Avem posibilitatea, dar, cu părere de rău, nu stă nimeni la coadă cu această idee. Și știm și care este reticența PSRM. Părerea mea este că, în contextul discuțiilor cu Partidul Socialiștilor putem găsi limbă comună pe acest subiect și nu avem nevoie de provocări ieftine. De ce nu au făcut procuror european în perioada lui Plahotniuc?”, a declarat deputatul ACUM Alexandru Slusari.

Parlamentarul a explicat și de ce fracțiunea din care face parte nu a votat includerea pe ordinea de zi a proiectului PD: „Dacă luăm procedural, nu am votat pentru că nu am văzut acest proiect. Dacă privim din punct de vedere politic, avem această majoritate și acordul semnat cu PSRM, este poziția noastră și este poziția lor, încercăm să găsim soluția și un compromis, dar nu avem ceva semnat cu PD”.

Pe de altă parte, deputatul PSRM Vlad Batrîncea spune că Moldova se poate descurca și fără experți din exterior. „Republica Moldova este foarte bogată în oameni talentați și pregătiți, avem oameni absolut excepționali și avem capacitatea să facem ordine la noi acasă. Și niciodată nimeni din afara țării nu o va face mai bine decât o putem face noi. Trebuie să întoarcem încrederea oamenilor anume în potențialul nostru”, a punctat acesta.

Reamintim că în cadrul ședinței de azi a Parlamentului, fracțiunea Partidul Democrat a propus includerea pe ordinea de zi a proiectului de lege care prevede numirea unui procuror european în fruntea Procuraturii Generale.


Pub