Au comandat mai mult decât e necesar
Social 4 octombrie 2019, 20:45 | 2429

Autoritatile de la Chisinau au contractat pentru anul curent mai multe doze de insulina decat necesarul pentru cei care sufera de diabet zaharat. S-a adeverit ca preparatul Strim, biosimilar al insulinei, produs in Ucraina, este un surplus. Doar putin peste trei mii de bolnavi din Republica Moldova folosesc acest preparat. Ministerul Sanatatii sugereaza reducerea cantitatii de insulina, pentru a evita cheltuieli nejustificate.

Din două oferte a fost ales biosimilarul insulinei, deşi o altă firmă a propus un preparat original, al cărui preţ era cu aproape 10 lei mai mare.

Preparatele deja livrate vor fi folosite de către peste trei mii de pacienți, restul medicamentelor care trebuie să fie livrate nu are cine îl folosi.

În caz contrar, s-ar arunca bani în vânt sau ar fi trebui ca bolnavii să administreze forțat preparatele, afirmă ministrul. Precizăm că, în anul 2018, Ministerul Sănătăţii, condus de Silvia Radu, a decis ca toți bolnavii de diabet zaharat să fie asigurați cu insulină pentru anul viitor, adică 2019. Astfel, a fost contractată o cantitate mai mare de analogi de insulină decât era inițial preconizat. Totodată, în locul insulinei în stilouri preumplute, dispozitive speciale de injectare, preparatele au fost livrate în cartușe.

Din cauza reacțiilor adverse pe care le-au avut pacienții în urma utilizării acestui tip de insulină, Agenţia Medicamentului a suspendat din nomenclator preparatul, dar ulterior l-a reintrodus cu anumite recomandări. La începutul anului curent, în Republica Moldova erau aproape 111 mii de bolnavi de diabet zaharat, dintre care aproape 17 mii folosesc insuline umane și analogi de insulină. Procurarea biosimilarului Strim în cantități mari a făcut obligatoriu transferul tuturor pacienților cu diabet zaharat la acest preparat, mai spune ministrul Sănătăţii.

Amintim că procurorii au iniţiat o cauză penală deschisă pe marginea licitaţiei de achiziţionare a unui preparat ucrainean pentru bolnavii de diabet zaharat din Republica Moldova. În cadrul ”dosarului insulina” ofiţerii CNA au făcut percheziții în biroul șefului Centrului de Achiziţii Publice Centralizate în Sănătate, Ivan Antoci și la sediul firmei Esculap Farm, care a fost contractată să livreze preparatele. După descinderi, ambii au fost escortați și audiați de către procurorii anticorupție. Procurorul-șef al Procuraturii Anticorupție a refuzat să ne ofere detalii despre dosar și ne-a spus să-i trimitem o solicitare în scris, ceea ce și am făcut. Până la editarea știrii nu au primit niciun răspuns. 

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie