14:34:38 19.04.2024
Stiri

APCE solicită autorităților de la Chișinău să depolitizeze și să asigure independența instituțiilor, să reformeze sistemul judiciar și să investigheze frauda bancară

Politică 04.10.2019 10:12 Vizualizări1331 Autor: Ziarul National
APCE solicită autorităților de la Chișinău să depolitizeze și să asigure independența instituțiilor, să reformeze sistemul judiciar și să investigheze frauda bancară


Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) cheamă autoritățile R. Moldova să se asigure că reformele întreprinse pentru „curățarea” instituțiilor corespund normelor Consiliului Europei, vizează depolitizarea și independența instituțiilor, în special a celor din sistemul judiciar.

Totodată, APCE îndeamnă autoritățile moldovenești să continue eforturile de îmbunătățire a legislației electorale după abolirea sistemului electoral mixt, să reformeze sistemul judiciar, să lupte împotriva corupției și a spălării de bani și să investigheze frauda bancară.

Raportul privind funcționarea instituțiilor democratice în Republica Moldova a fost dezbătut de plenul APCE în cadrul ședinței din joi, 3 octombrie.

Autorii documentului, coraportorii APCE Egidijus Vareikis (Lituania) și Maryvonne Blondin (Franța), care au întreprins o vizită la Chișinău în luna iulie curent, au salutat tranziția pașnică a puterii în R. Moldova și au constatat că Guvernul nou și-a asumat în mod prioritar, în urma unei „înțelegeri politice temporare”, deoligarhizarea republicii și lupta împotriva corupției.

Adunarea a recunoscut pașii legitimi și necesari pentru eradicarea elementelor unui „stat capturat” din instituțiile statului. În același timp, APCE a făcut apel la autoritățile moldovenești să se asigure că măsurile care vor fi introduse le vor permite să reformeze sistemul și, în cele din urmă, să consolideze instituțiile democratice. Adunarea a mai subliniat că trebuie promovate procesele democratice și a făcut apel, în special, la Parlament să monitorizeze ca drepturile opoziției să fie respectate.

La sesiunea de toamnă a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, care are loc în perioada de 30 septembrie – 4 octombrie la Strasbourg, participă trei membri ai Delegației Republicii Moldova la APCE - Doina Gherman, Inga Grigoriu și Andrian Candu.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md