16:15:20 28.03.2024
Stiri

S-au schimbat rolurile. Candu s-a plâns la APCE pe actuala guvernare și a cerut Consiliul Europei să urmărească atent situația din R. Moldova. „Există riscul ca actuala guvernare să devină un mare eșec”

Politică 04.10.2019 10:39 Vizualizări1717 Autor: Ziarul National


S-au schimbat rolurile. Candu s-a plâns la APCE pe actuala guvernare și a cerut Consiliul Europei să urmărească atent situația din R. Moldova. „Există riscul ca actuala guvernare să devină un mare eșec” Captură

Deputatul democrat Andrian Candu a denunțat „abuzurile” comise de coaliția PSRM-„ACUM” împotriva opoziției parlamentare, în cadrul sesiunii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE). De asemenea, Candu a solicitat Consiliul Europei să urmărească îndeaproape ceea ce se întâmplă în R. Moldova, menționând „că există un risc enorm ca actuala guvernare să fie un mare eșec”.

Potrivit democratului, care este membru al delegației R. Moldova la APCE, republica noastră se confruntă în prezent cu provocări majore. Cele mai importante dintre acestea țin de fortificarea instituțiilor statului, reforma justiției, lupta împotriva corupției și îmbunătățirea nivelului de trai al populației.

„În ciuda intențiilor declarate de guvernare, acțiunile acesteia demonstrează contrariul. Partidele parlamentare de opoziție sunt limitate în libertatea de exprimare și în acțiuni. Actuala guvernare a pornit o adevărată „vânătoare de vrăjitoare” împotriva liderilor şi membrilor partidelor de opoziţie. Se admit multiple abuzuri, încălcări ale legii şi de procedură atunci când este ridicată imunitatea parlamentară a deputaţilor”, a declarat Andrian Candu, citat de un comunicat de presă al PD.

Un abuz al coaliției de guvernare este și demiterea profesioniștilor din sistem pe motiv că au activat în Guvernul precedent. Și toate acestea în condițiile deficitului acut de cadre calificate.

Andrian Candu a precizat că, deși guvernarea PSRM – „ACUM” a declarat că își dorește depolitizarea instituțiilor statului, în realitate are loc politizarea acestora. Un exemplu în acest sens este modul în care au fost numiți judecătorii la Curtea Constituțională. „Majoritatea judecătorilor CC, numiţi recent în funcţii, sunt membri ai partidelor de la guvernare, iar preşedintele instituției este unul dintre liderii Partidului Socialiştilor, aflat la guvernare”, a menționat Andrian Candu.

Deputatul democrat a mai denunţat în cadrul APCE faptul că cele mai importante legi adoptate în R. Moldova nu au fost supuse expertizei Comisiei de la Veneţia. În acest context, a fost invocat cazul când selectarea candidaţilor la funcţia de procuror general a revenit unei comisii guvernamentale şi nu Consiliului Superior al Procurorilor, aşa cum prevede Constituţia.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md