16:08:11 16.04.2024
Stiri

Contractul de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău ar putea fi REZILIAT: Neregulile depistate de Comisia parlamentară de anchetă și recomandările pentru Guvern

Politică 04.10.2019 14:06 Vizualizări2760 Autor: Ziarul National
Contractul de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău ar putea fi REZILIAT: Neregulile depistate de Comisia parlamentară de anchetă și recomandările pentru Guvern


Contractul prin care Aeroportul Internațional Chișinău a fost concesionat pentru o perioadă de 49 de ani ar putea fi reziliat.

Comisia parlamentară de anchetă care a investigat modul în care statul a cedat acest obiectiv strategic a constatat un șir de nereguli în procesul de selectare a companiei câștigătoare, „Avia Invest”, inclusiv manipulări ale membrilor comisiei de concurs și neîndeplinirea condițiilor contractuale de către investitor.

Președintele acestei comisii, Igor Munteanu, care a prezentat astăzi în Parlament raportul de evaluare a modului de pregătire și desfășurare a concesionării Î.S. „Aeroportul Internațional Chișinău”, a acuzat faptul că organizatorii concursului știau din start câștigătorul, viciind concursul. În mod special, Munteanu a accentuat faptul că membrii acelei comisii au aprobat o anumită listă de companii cărora să le fie trimise invitații de participare la un concurs închis, dar mesajele nu au mai ajuns la destinație. Responsabili de acest lucru au fost desemnați reprezentanții administrației de la Aeroport.

Până la urmă, la concurs au participat două companii, una fiind descalificată pentru că a trimis dosarul în limba engleză, iar câștigătoare a fost desemnată „Avia Invest”, creată cu câteva zile înainte și cu un capital social de doar 5 400 de lei, deși condiția era un capital statutar de cinci milioane de euro. Mai mult, această companie nici nu era eligibilă pentru a participa la concurs și nu avea intenția de a investi în acest obiectiv.

Igor Munteanu a calculat că, din cauza acestui contract păgubos pentru stat, R. Moldova a pierdut numai în anul 2018 „o sumă enormă” - 81 de milioane de euro. În anul trecut, Aeroportul a avut 2,8 milioane de pasageri de la care a fost percepută taxa de 9 euro păstrată în contractul de concesiune, ceea ce înseamnă 25 de milioane de euro. În plus, fiecare pasager ar fi plătit alte 20 de euro pentru diferite servicii, ceea ce înseamnă alte 56 de milioane de euro.

Președintele Comisiei a anunțat că a trimis două solicitări la Procuratura Generală privind cercetarea inacțiunilor sau acțiunilor aparent ilegale ale funcționarilor implicați în „afacerea Aeroport”, dar și luarea unor măsuri de asigurare, pentru a acoperi prejudiciul adus statului în urma semnării unui asemenea contract.

Prin hotărârea aprobată astăzi în Parlament pe marginea acestui raport, deputații îi solicită Guvernului să ceară în instanță rezilierea contractului, iar Ministerului Economiei și Infrastructurii - să efectueze un audit al investițiilor făcute la aeroport și să afle proveniența banilor.

Deputatul democrat Sergiu Sârbu a acuzat guvernarea că ar face presiuni asupra Procuraturii Generale și a avertizat că eventuala reziliere a contractului de concesiune „ar putea costa cetățenii miliarde de lei”. Aceeași sursă a adăugat că nu este împotrivă ca Aeroportul să fie întors statului, dar „noi nu ne dorim ca, printr-un șiretlic, acesta să ajungă pe mâinile unor parteneri credibili din Est”.

Sârbu a mai cerut ca membrii Comisiei de anchetă să întoarcă „din propriul buzunar 200 de mii de lei” luate din bugetul Parlamentului și date experților la care s-a apelat pentru întocmirea raportului, dar „care nu ne-au spus nimic nou, au copiat ceea ce era deja”.

Deputatul Lilian Carp i-a răspuns acestuia că banii oferiți experților sunt „o picătură în mare pe lângă miliardele furate” de către același grup de persoane implicat în toate schemele de corupție din ultimii ani, care a avut sprijin politic. Carp s-a arătat convins că o parte din banii delapidați din sistemul bancar a ajuns ca „investiții” la Aeroportul concesionat.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md