/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

/VIDEO/ Pulsul alegerilor din 20 octombrie, în satele Moldovei. ”S-au văzut pe scaun, gata, au uitat de noi”

missing
04 octombrie 2019, ora 21:43

În timp ce în capitală campania pentru alegerile locale este în plină forță, în satele din nordul țării bătălia se dă la strânsul roadei de pe dealuri. Oamenii se grăbesc să-și culeagă strugurii și să curețe porumbul. Unii însă găsesc timp și pentru știrile politice, astfel că sunt la curent cu doritorii de a le obține votul. Alții însă habar nu au despre cine le sunt candidații.

În satul Cucioaia, raionul Sângerei practic nimic nu prevestește că peste două săptămâni, oamenii vor fi chemați la vot. E început de octombrie, sunt alte griji, spun oamenii.

”Repar mașina și mă duc la vie”, spune Petru Tabură, locuitor al satului Cucioaia.

Chiar dacă strânsul roadei este acum cea mai arzătoare problemă, bărbatul spune că știe că, în curând, își vor alege un nou primar.

”- Credeți că lucrurile se vor schimba după aceste alegeri? -Cât am trăit eu nu s-a schimbat nimic, haos a fost în țară,  haos și este”, mărturisește țăranul.

Sătenii s-au cam încurcat în alegeri, despre care cred că nu se mai termină în Republica Moldova.

Chiar și așa, puțini oamenii care au mai rămas în localitate spun că vor ca satul să înflorească, iar străzile să se umple de copii, ca pe vremuri.

„Să facă drumurile vedeți ce drumuri avem noi. Apă nu avem. De unde aduceți apa? De la fântână? Câți kilometri? Vreo doi”, se plânge un sătean.  

”Pe această uliță nu am zărit niciun om. Lipsa locurilor de muncă, dar și sărăcia îi determină pe oameni să părăsească localitatea și să plece printre străini”, Natalia Ghețu, reporter TV8.

”Străzile înainte la Cucioaia erau pline de copii, bătrâni, dar acum nici bătrâni, nici copii nu-i nimic. Toți s-au dus. ”Fel de fel de partide, de care vrei. Acum cui nu-i lene formează partid. -Aveți un candidat preferat? -Nu a venit nimeni în sat să spună pe cine să alegem, nu vine nimeni.  Stăm și noi ca în pustiu”.

Iar alții nu mai au vreo speranță că lucrurile se vor schimba în bine.

”În timpul de față dacă aș fi tânăr nu aș sta pe marginea străzii, m-aș duce și eu. Că aici nu avem noi cu ce trăi ca lumea. – Iacă avem puțină poamă și nu o putem da.  Am dat doua kilograme azi”, spune Sergiu Rotaru, locuitor din Cucioaia.

Miroase a must, frunze uscate și a fructe coapte și în Dumbrăvița, tot din raionul Sângerei.

”Ce alegem pe 20 octombrie? – Pe mine. Eu mă aleg pe mine.

„Nu fac nimic în sat. Nu fac nimic. Magazinul l-au închis, școală au închis ”.

”Primarii aștia.. au intrat primari gata. Face ce vrea. Își ea numai lui tractoare, dar țăranul.  Vin și spun că o să facem așa pentru bătrâni, că vom face așa pentru tineri  s-au văzut pe scaun gata au uitat de noi.”

Sătenii spun că în localitatea lor agitație nu e doar pe câmpuri, dar și între candidați.

”Acum umblă toți se contrazic unul pe altul. Trece votarea, gata. Tot e liniște tot e bine. Își scot ochii unul la altul că cela e așa, că celălat e altfel, că nu a făcut”

”-Când  vă alegeți viitorul primar? – Pe 20 octombrie. – Sunt mulți candidați? Îi cunoașteți?”

” – Ați făcut o alegere? – Nu că nu sunt încrezut în nimeni. Nu se face nimic. Eu am o rabla rusească. Pe drumurile astea îți sare volanul din mână. Da primarul trebuie să aibă imaginație să facă un drum, o fântână. Câți au fost nimic nu s-a făcut”.

În urma alegerilor locale generale din 20 octombrie, oamenii vor alege 898 de primari și 11 580 de consilieri locali.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram