Conflictul din Ucraina: Vladimir Zelenski a fost de acord cu „formula Steinmeier” pentru a rezolva conflictul din Donbas

Autoritățile ucrainene au convenit să semneze „formula Steinmeier” - un set de măsuri pentru rezolvarea conflictului din Donbas, numită în cinstea fostului ministru al afacerilor externe al Germaniei și actualul președinte al acestei țări, Frank-Walter Steinmeier, scrie meduza.io.

Foto: euronews.com

Aproape toate forțele politice de opoziție din Ucraina s-au opus puternic acestei decizii a lui Vladimir Zelenski, protestele au început imediat. Esența formulei este că alegerile ar trebui să fie organizate pe teritoriul republicilor autoproclamate Donbas, după care Ucraina le va acorda un statut special și va începe o soluționare completă.

Ce este Formula Steinmeier?

Ucraina și Rusia, supravegheate de Franța, Germania și Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), au semnat două acorduri în capitala Belarusului, Minsk - în septembrie 2014 și februarie 2015 - pentru a stabili o încetare a focului și un drum către o pace de durată în estul Ucrainei, unde forțele Kievului luptă împotriva separatiștilor sprijiniți de Rusia, care dețin părți din două provincii în ceea ce este cunoscut sub numele de Donbas, scrie Radio Free Europe Radio Liberty.

Acordurile respective sunt cunoscute sub numele de acorduri de la Minsk și includ măsuri precum retragerea forțelor și a echipamentelor militare de către ambele părți, Kievul acordând amnistie combatanților care nu au comis infracțiuni grave; și Ucraina care organizează alegeri locale și acordă statut special zonelor deținute acum de separatiști. Acestea includ, de asemenea, retragerea „tuturor formațiunilor armate străine, echipamentelor militare, precum și a mercenarilor” de pe teritoriul ucrainean și restabilirea controlului Kievului asupra frontierei sale cu Rusia în acea zonă, unde există dovezi ample care arată că Moscova a trimis trupe și arme continuu în timpul conflictului.

În 2016, căutând o modalitate de a sparge impasul, Steinmeier - pe atunci ministrul de externe al Germaniei, acum președintele său - a propus o versiune mai simplă și simplificată a acordurilor de la Minsk. Practic, a fost o modalitate de a determina Ucraina și Rusia să convină asupra succesiunii evenimentelor prezentate la Minsk.

Mai exact, formula lui Steinmeier solicită organizarea alegerilor pe teritoriile deținute de separatiști în conformitate cu legislația ucraineană și supravegherea OSCE. Dacă OSCE consideră că votarea este liberă și echitabilă, atunci va fi inițiat un statut special de autoguvernare pentru teritorii, iar Ucraina va primi controlul asupra graniței sale de est.

Formula a fost vocalizată și nu a fost pusă pe hârtie până când a fost semnată la 1 octombrie de reprezentanții Ucrainei, Rusiei, teritoriilor separatiste din Luhansk și Donețk și OSCE din Minsk.

Zelenski a spus că acordul reciproc cu Formula Steinmeier a însemnat că „obstacolele finale” pentru un summit propus și foarte așteptat să-l adune împreună cu președintele rus Vladimir Putin, cancelarul german Angela Merkel și președintele francez Emmanuel Macron, care este privit ca un potențial pas cheie la pace „au fost eliminate”, transmite Radio Free Europe Radio Liberty.

Conflictul ucrainean

Multe părți din Luhansk și Donețk, din regiunea Donbas din estul Ucrainei, au fost preluate de separatiștii susținuți de ruși în 2014, după ce Rusia a anexat regiunea Crimeea a Ucrainei.

Conflictul a izbucnit în timp ce armata Ucrainei a încercat să recapete zonele deținute de rebeli și cel puțin 40.000 de oameni au fost răniți. Se estimează că 1,5 milioane de persoane au fost strămutate în ultimii cinci ani, scrie BBC.

Violența se află acum la un nivel mai scăzut, însă 15 persoane au fost ucise în acest an, iar oficialii militari ucraineni spun că separatiștii au încălcat marți Acordul de la Minsk privind încetarea focului de 13 ori, prin tragerea pe pozițiile armatei, transmite sursa citată.


Pub