200.000 de doze de vaccin antigripal vor fi disponibile în Moldova, pentru persoanele cu grad sporit de îmbolnăvire

200.000 de doze de vaccin antigripal vor fi disponibile pentru utilizare în perioada rece 2019/2020, anunță Agenția Națională pentru Sănătate Publică. Acestea sunt prevăzute în special pentru persoanele cu grad sporit de îmbolnăvire.

Foto: sfatulmedicului.ro

Astfel, vaccinurile vor fi utilizate pentru educatori și profesori, lucrătorii instituţiilor medico-sanitare, persoanele cu maladii cronice și cele tratate periodic cu medicamente imunodepresante, citostatice, doze înalte de corticosteroide, bolnavii de tuberculoză, bătrânii şi invalizii instituționalizați în aziluri.

Din categoriile cu risc sporit de îmbolnăvire fac parte și angajații Poliției de frontieră și cei ai Serviciului Vamal care activează în punctele vamale; precum și efectivul MAI, cel al Armatei Naționale și cel al Trupelor de Carabinieri care urmează a fi antrenate în efectuarea măsurilor antiepidemice în focarele de gripă.

De vaccinuri contra gripei vor beneficia și personalul instituţiilor de asistenţă socială, angajații orfelinatelor, caselor şi şcolilor internat, precum și ai sanatoriilor pentru copii, cei ai azilurilor pentru bătrânii şi invalizi, echipajele aeronavelor şi lucrătorii din aeroport implicaţi în deservirea pasagerilor, personalul Serviciului Situaţii Excepţionale și angajații din administrația publică centrală, locală, antrenați în efectuarea măsurilor antiepidemice.

Gripa este o infecție respiratorie extrem de contagioasă, provocată de virușii gripali de tip A, B și C care se transmit de la persoană la persoană direct (prin tuse sau strănut) și indirect (prin obiecte proaspăt contaminate, de exemplu batistă, prosop, veselă, etc). Această infecție are o răspândire globală cu riscul de a provoca epidemii sau chiar pandemii. Astfel, prezintă o problemă majoră de sănătate publică şi necesită a fi luate măsuri de supraveghere, control și răspuns.

Sursa de agent patogen este omul bolnav cu forme clinice tipice și atipice (subclinice, asimptomatice), care elimină virusul prin aerul expirat începând cu finele perioadei de incubație și primele semne de boală. Perioada de incubație variază de la 1 la 7 zile, mai frecvent 1– 2 zile. Eliminarea virusului încetează practic peste 5 -10 zile de la debutul bolii. Nu există purtător cronic de virus.

Gripa se manifestă prin: febră, frisoane, astenie marcată, mialgii și/sau artralgii difuze, cefalee, dureri în globii oculari (la mișcări sau la apăsare), rinoree sau nas înfundat, tuse, dureri în gât iar unii oameni pot avea vărsături și diaree, deși acest lucru este mai frecvent la copii decât la adulți.

Măsurile de prevenire a gripei se divizează în două categorii: nespecifice și specifice. Din măsurile nespecifice fac parte modul sănătos de viață, alimentarea corectă, bogată în proteine și vitamine, evitarea temperaturilor scăzute, îmbrăcămintea corespunzătoare sezonului rece. Din măsurile specifice face parte imunizarea cu vaccinul împotriva gripei sezoniere.

În Republica Moldova, anual, se imunizează cu vaccin antigripal contingentele profesionale și cu risc sporit de îmbolnăvire prin gripă și dezvoltare a complicațiilor post-gripale.


Pub