Trimite e-mail | Printeaza
Economie
02.10.2019

Suport pentru economia și societatea digitală: Lansarea EU4Digital la Chiținău

 Suport pentru economia și societatea digitală: Lansarea EU4Digital la Chiținău

EU4Digital, un nou program finanțat de Uniunea Europeană pentru a oferi suport economiei și societății digitale, și-a desfășurat evenimentul de lansare la Chișinău, pe 2 octombrie 2019, cu suportul Delegației UE în Moldova și a Ministerului Economiei și Infrastructurii din Republica Moldova.

Scopul evenimentului a fost de a prezenta Programul EU4Digital ca o inițiativă emblematică, direcționând o gamă largă de acțiuni în suportul obiectivelor politicii UE în domeniul digital. De asemenea, evenimentul a evaluat situația și progresele înregistrate în sectorul digital din Moldova și a prezentat acțiunile ulterioare.  La eveniment, de asemenea, a fost lansat și noul site al EU4Digital www.eufordigital.eu.

Cu un cuvânt de salut a venit Ambasadorul Uniunii Europene în Moldova, Peter Michalko, și Vadim Brînzan, Ministrul Economiei și Infrastructurii a Republicii Moldova.

Ambasadorul Uniunii Europene în Moldova, Peter Michalko a spus: “Suntem mândri să prezentăm Programul EU4Digital care sperăm să îmbunătățească nu doar activitatea instituțiilor guvernamentale, ci și  viața cetățenilor moldoveni. Este un domeniu cu potențial enorm pentru dezvoltare socială și economică, precum și de stimulare a creșterii și creare a locurilor de muncă. Armonizarea piețelor digitale va duce la îmbunătățirea serviciilor online, la prețuri mai bune și la o alegere mai mare, va atrage investiții și va stimula comerțul și ocuparea forței de muncă."

Vadim Brînzan, Ministrul Economiei și Infrastructurii a Republicii Moldova, a spus: “Programul EU4Digital va oferi oportunități și legături mai bune în economia și societatea digitală, pentru afacerile și cetățenii din țările Parteneriatului Estic și UE. O conectivitate mai accesibilă, un ecosistem modern de start-up-uri TIC, e-comerț simplificat, securitate cibernetică sporită și competențe digitale vor stimula creșterea economică, incluziunea digitală a cetățenilor și afacerilor, și integrarea Republicii Moldova în economia digitală regională și europeană.”
Discursurile de deschidere au fost urmate de o prezentare completă a EU4Digital și o discuție de grup cu privire la modul în care acesta complementează alte inițiative digitale din Moldova și regiune.

EU4Digital este un program regional pentru regiunea Parteneriatului Estic. A început în ianuarie 2019 și va dura până în decembrie 2021.

EU4Digital are ca scop extinderea beneficiilor Pieței Unice Digitale a Uniunii Europene către statele Partenere din Est, direcționând suportul UE spre dezvoltarea potențialului economiei și societății digitale, pentru a stimula creșterea economică, a genera mai multe locuri de muncă, a ajuta afacerile și a îmbunătăți viața cetățenilor, cu o atenție deosebită acordată femeilor beneficiare într-un sector dominat de bărbați.

Prin EU4Digital, UE sprijină țările Parteneriatului Estic în reducerea tarifelor de roaming, dezvoltarea benzii largi de mare viteză, pentru stimularea economiilor și extinderea e-serviciilor, armonizarea cadrelor digitale în întreaga societate, în domenii care variază de la logistică la sănătate, consolidarea securității cibernetice și dezvoltarea capacităților digitale.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus