Înalta Reprezentantă a UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate vine joi la Chișinău

Vicepreședinta Comisiei Europene, Federica Mogherini, vine joi, pe 3 octombrie, într-o vizită oficială la Chișinău, unde se vor discuta subiecte de importanță majoră pentru Republica Moldova precum reforma justiției, combaterea corupției, îmbunătățirea climatului de afaceri, dar și viitoarele alegeri locale din 20 octombrie curent.

Foto: http://www.federicamogherini.net

În cadrul vizitei la Chișinău, Federica Mogherini are planificate mai multe întâlniri. Înalta Reprezentantă a UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate va avea întrevederi cu președintele Igor Dodon, prim-ministra Maia Sandu și ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu. Împreună cu prim-ministra Maia Sandu, vor efectua o conferință de presă comună.

Punctul central al vizitei va fi agenda de reformă a guvernului, care, după cum s-a menționat în cadrul Consiliului de asociere și în Raportul anual de punere în aplicare a asociației, constituie angajamente importante în cadrul Acordului de asociere UE-Moldova, în special în ceea ce privește standardele democratice și statul de drept.

Se așteaptă să fie discutate și reforma justiției, combaterea corupției, investigarea fraudei bancare, dezvoltarea economică și îmbunătățirea climatului de afaceri, precum și viitoarele alegeri locale din 20 octombrie.

Vizita la Chișinău are loc la doar trei zile după ce cel de-al cincilea Consiliu de asociere UE-Moldova ce a avut loc la Bruxelles și va oferi posibilitatea de a se baza pe discuțiile pe care Înalta Reprezentantă le-a avut cu premierul Sandu și alți reprezentanți ai guvernului.

UNIMEDIA amintește că în cadrul unei conferințe de presă, susținută la Bruxelles de către Federica Mogherini și Maia Sandu, Înalta Reprezentantă a declarat că până la sfârșitul anului, Moldova va primi prima tranșă din asistența macrofinanciară promisă de UE.

De asemenea, actuala guvernare de la Chișinău a fost lăudată la Consiliul Europei de către secretara de stat al Franței, Amélie de Montchalin, în privința reformei justiției.


Pub