Ala Nemerenco, despre cazul de maltratare într-un orfelinat din capitală: Deocamdată, această informație nu a fost confirmată

Informația apărută într-o postare publicată pe grupul Părinților Solidari din Moldova, care denunță abuzuri îngrozitoare asupra copiilor într-un orfelinat din Chișinău a fost verificată în mai multe instituții de tip orfelinat, iar potrivit ministrei Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a Republicii Moldova, Ala Nemerenco, aceasta încă nu s-a adeverit a fi veridică, în urma investigațiilor efectuate de către un grup de specialiști.

Foto: UNIMEDIA

Potrivit ministrei Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a Republicii Moldova, Ala Nemerenco, au fost efectuate un șir de vizite la mai multe instituții de tip orfelinat sau case de îngrijire a copiilor, de către specialiștii din cadrul Direcției Municipale de Protecție a Copilului. În urma vizitelor și investigațiilor realizate de către specialiști, informația care era în postare nu s-a adeverit la nicio instituție verificată.

„Nu există un orfelinat nr.13 în Chișinău. La adresa Onisifor Ghibu se află o casă de copii, care este de fapt în tutelarea Mănăstirii Hâncu, se numește „Preafericitul Iosif” și nu are copii de vârstă mică așa cum este descris în acea postare. Necâtând la aceasta, Direcția Municipală pentru Protecția Drepturilor Copilului a mers în această instituție și a supus verificărilor la ceea ce este în postare. Acolo copiii sunt în grija măicuțelor, deci nu s-a confirmat nimic.”

La o altă instituție infromația la fel nu a fost confirmată.

„Ei au mers la o a doua școală auxiliară de copii de pe strada Lomonosov, a parvenit o următoare informație de la cineva, care a dorit să ajute această investigație în care am intrat noi și au mers specialiștii, inclusiv psihologii, pentru a discuta cu copiii. Această școală iarăși nu are copii mici, specialiștii au discutat cu copiii, au văzut ce se întâmplă acolo, deci nu a fost confirmată această informație”, a declarat Ala Nemerenco.

Dânsa a mai adăugat că „Am rugat acești grup de specialiști să meargă la o altă casă care ține de reabilitarea copiilor de vârstă fragedă, care se află chiar acolo în regiune, deoarece această sursă cu care s-a discutat a spus că este în acea regiune, sursa nu știa să identifice de fapt ce este casă sau orfelinat. Comisia se află acum la casa de copii de reabilitare a copiilor de vârstă fragedă, care se află alături, pe strada Cosmescu, pentru a verifica informația.”

UNIMEDIA amintește este vorba despre o postare publicată pe grupul Părinților Solidari din Moldova despre cazuri de maltratare a copiilor într-un orfelinat din Chișinău. Autoarea postării a vorbit din numele unei „cunoscute care a lucrat o singură zi” în instituția respectivă, și a menționat că, copiii ar fi terorizați și maltratați de „tot personalul, de educatoare și dadace în frunte cu directoarea”.


Pub