15:36:19 25.04.2024
Stiri

Incident GRAV pe Aeroportul Internațional Chișinău, care putea să se soldeze cu o TRAGEDIE: Ar fi fost cauzat de o eroare umană

Social 02.10.2019 14:06 Vizualizări2743 Autor: Ziarul National
Incident GRAV pe Aeroportul Internațional Chișinău, care putea să se soldeze cu o TRAGEDIE: Ar fi fost cauzat de o eroare umană


O aeronavă „Fly One” a decolat de pe Aeroportul Internațional Chișinău, la 30 septembrie curent, printre câteva vehicule ale serviciului tehnic, reușind cu greu să evite o catastrofă aviatică. Incidentul a fost recunoscut astăzi și de către Autoritatea Aeronautică Civilă (AAC).

„La 30 septembrie, ora 16.00, a avut loc un incident aeronautic pe AIC. În timpul decolării unei aeronave, la capătul pistei de decolare operau trei automobile ale serviciului tehnic, ceea ce reprezintă o încălcare gravă a procedurilor. A fost convocată Comisia permanentă pentru investigarea accidentelor și incidentelor aeronautice, care lucrează împreună cu grupul de experți din cadrul AAC și desfășoară acțiunile de investigare a circumstanțelor incidentului. Conform datelor preliminare, incidentul ar fi fost cauzat de o eroare umană”, se arată în comunicatul AAC.

De acest incident s-ar face vinovați responsabilii de la Î.S „MoldATSA”, autoritate responsabilă de traficul aerian. Potrivit AAC, cei de la Î.S „MoldATSA” au comunicat că dispecerul responsabil pentru decolare a fost suspendat din funcție, până la finalizarea investigației.

Conform unei înregistrări publicate pe Facebook de către fostul șef al „MoldATSA”, Sorin Stati, aeronava „Airbusul 319”, cu număr de identificare 5F 131, a decolat de la Chișinău spre Moscova la ora 18:01, reușind să evite o catastrofă aviatica pe AIC. În înregistrare se aude cum unul dintre piloți îi reproșează controlului de zbor că a fost nevoit să decoleze printre câteva vehicule.

„La decolare, dispecerul/controlorul de navigație aeriană a uitat să elibereze pista de decolare de transportul special/camioane care curățau suprafața respectivei piste, procedura care se execută permanent după un anumit număr de decolări și aterizări, cu scopul excluderii pericolului ca anumite obiecte ce ar putea fi pe pistă să fie atrase de șuvoiul de aer în motoarele aeronavelor sau să lovească în aeronave după impactul cu șasiul acestora”, a declarat Stati.

Stati mai spune că tot din cauza controlorilor de zbor, la 23 iunie curent un avion al companiei „Air Moldova”, cu 140 de persoane la bord, a fost foarte aproape de a se ciocni cu o aeronavă „An-2”, care decolase de la Vadul lui Vodă.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md