03:29:43 25.04.2024
Stiri

Maia Sandu dă asigurări că la Bratislava NU va fi semnat niciun document care să prevadă FEDERALIZAREA R. Moldova: „Eu sunt total împotrivă”

Politică 02.10.2019 15:38 Vizualizări2233 Autor: Ziarul National
Maia Sandu dă asigurări că la Bratislava NU va fi semnat niciun document care să prevadă FEDERALIZAREA R. Moldova: „Eu sunt total împotrivă”


Reprezentantul R. Moldova nu va semna la Bratislava, Slovacia, în cadrul întrunirii în formatul „5+2” care va avea loc în perioada 8 - 10 octombrie curent, niciun document cu privire la federalizarea R. Moldova.

„La Bratislava, R. Moldova nu va semna niciun document care să contravină intereselor naționale ale R. Moldova. Vă asigur de acest lucru”, a declarat astăzi la Guvern Maia Sandu, după ce fostul premier Pavel Filip a avertizat-o cu privire la intenția de a introduce un „sistem de garanții în dezavantajul R. Moldova”, prin care se încearcă a „crea două entități de drept distincte într-un stat reunificat și stimularea creării unui sistem juridic paralel supranațional”, ceea ce ar fi, de fapt, o federalizare a R. Moldova.

Maia Sandu afirmă că, pe moment, nu există „din păcate” condiții interne și externe pentru o soluție politică imediată în ceea ce privește diferendul transnistrean.

„Ceea ce putem noi să facem este să luptăm cu scehemele de corupție și contrabanda din regiunea transnistreană. Sper în următoarele săptămâni sp ajungem să semnăm protocoalele cu Ucraina, astfel încât să fie majorat numărul punctelor de control comun pe segmentul transnistrean”, a adăugat premierul.

CITIȚI și Șeful Misiunii OSCE în R. Moldova vorbește despre acordarea unei autonomii Transnistriei, similară cu cea a Găgăuziei

De asemenea, prim-ministrul se declară împotriva federalizării și spune că majoritatea cetățenilor R. Moldova nu susțin o astfel de soluție în cazul conflictului.

„Eu sunt toal împotriva federalizării și federalizarea nu se poate întâmpla fără să existe o majoritate în Parlament. Vă asigur că în Parlament nu există astăzi o asemenea majoritate.Chiar dacă într-un moment ne-am pomeni cu o majoritate în Parlament, federalizarea nu se poate întâmpla, pentru că majoritatea cetățenilor R. Moldova sunt împotrivă”, a încheiat premierul.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md