04:27:19 25.04.2024
Stiri

VIDEO // Deputații Partidului „ȘOR”, care vor un procuror general ales de popor, spun că i-au prins pe socialiști cu MINCIUNA

Politică 02.10.2019 16:30 Vizualizări1685 Autor: Ziarul National
VIDEO // Deputații Partidului „ȘOR”, care vor un procuror general ales de popor, spun că i-au prins pe socialiști cu MINCIUNA Captură privesc.eu


Majoritatea parlamentară nu susține inițiativa Partidului „ȘOR” privind modificarea procedurii de numire a procurorului general, astfel încât acesta să fie ales de către popor, a declarat astăzi deputatul Denis Ulanov, în cadrul unui briefing de presă la Parlament.

Potrivit lui Ulanov, nici deputații socialiști, care acum câțiva ani aveau o inițiativă similară, nu sprijină proiectul, ceea ce dovedește că actuala guvernare ar pune la cale „subordonarea politică” a procurorului general. „Este o dovadă a inconsecvenței socialiștilor, care își mint alegătorii”, a menționat deputatul.

„Proiectul Partidului „ȘOR”, care prevede ca procurorul general să fie ales de popor, la fel ca șeful statului, inițiativă care a fost consultat și susținută de cetățeni, a fost discutat miercuri, 2 octombrie, în două comisii parlamentare”, a anunțat Denis Ulanov.

El a precizat că normele inițiativei sunt în conformitate cu prevederile Constituției, care stabilesc că puterea în R. Moldova aparține poporului. „Acest drept nu poate fi limitat doar cu dreptul de a alege Parlamentul și președintele. Procurorul general este o figură importantă în justiție și trebuie să se bucure de încredere din partea oamenilor. Este clar că respingerea proiectului înseamnă că nici PSRM, nici Blocul „ACUM” nu au încredere în poporul R. Moldova. Noi sperăm că va fi supus discuțiilor în Parlament și aprobat”, a subliniat Denis Ulanov.

Deputatul Partidului „ȘOR” a mai adăugat că, în prezent, s-ar duce o luptă acerbă în cadrul coaliției de guvernare pentru funcția de procuror general, „iar așa-numitele filtre prin crearea unei comisii în cadrul Ministerului Justiției, care să selecteze candidații, nu este decât o tentativă de a subordona politic viitorul procuror general”.

„Procurorul va fi dependent de majoritatea parlamentară și va fi scos din funcție odată cu schimbarea coalițiilor sau dacă nu va îndeplini comenzile pe care i le vor da cei care îl desemnează”, a menționat Denis Ulanov.

Amintim că guvernarea „ACUM” – PSRM a efectuat modificări la Legea procuraturii, în special care țin de procedura de desemnare a procurorului general.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md