/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și copii întorși acasă. Rusia vrea să saboteze summitul de pace

/VIDEO/ Inspecții la centrele de plasament din capitală, după ce o femeie a scris pe o rețea socială că într-un orfelinat copiii ar fi bătuți

missing
02 octombrie 2019, ora 20:44

Mobilizare în masă, după ce o femeie a scris noaptea trecută, pe o rețea socială, că într-un orfelinat din capitală copiii ar fi bătuți cu capul de masă. Șocați de informațiile descrise, mai mulți miniștri și funcționari au început să descâlcească problema. Așa că, astăzi, o comisie specială a luat la puricat toate instituțiile de acest gen din Chișinău. Totuși, specialiștii s-au uitat mai mult la condițiile din centrele pentru copii și mai puțin la comportamentul angajaților în raport cu cei mici.

Tot scandalul a pornit aseară, după ce o femeia a scris că în orfelinatul nr 13 din sectorul Buiucani ar avea loc grozăvii. Mai exact, copiii ar fi bătuți cu capul de mese sau ar sta cu orele închiși în WC-uri, pe olițe. Pentru că cele descrise sunt de-a dreptul șocante, postarea a provocat reacții pe rețeaua socială, fiind distribuită la greu. Informațiile au ajuns și în vizorul autorităților, care au dispus verificarea situației. Astfel, s-a aflat că în sectorul Buiucani nu există un astfel de orfelinat, iar femeia care a descris faptele s-a bazat pe cele spuse de mama ei. Aceasta, la rândul ei, a relatat mărturiile unei colege de serviciu, care se angajase ca dădacă la centrul respectiv. Mama autoarei a refuzat să discute cu echipa TV8.

Pentru a ajunge la luminița din capătul tunelului, o comisie, formată din specialiștii de la protecția copilului, au început verificarea centrelor destinate copiilor, aflați fără grijă părintească. Pentru că adresa orfelinatului nu era clară, comisia a mers mai întâi la o casă de copii tutelată de mănăstirea Hîncu. Noi, însă, nu am fost lăsați să intrăm pe teritoriul instituției și nici măcar să discutăm cu administrația, însă paznicul ne-a asigurat că specialiștii nu au depistat nimic.

E ordin la mine, eu nimic nu pot să fac. – Chemați pe cineva să iasă la noi. –Pe cine? –Administrația. –Eu sunt administrația, sunt paznic”

Comisia a continuat verificările la o școală auxiliară pentru copii cu nevoi speciale din cartierul Telecentru. Inspecția a durat doar trei minute.

„Aici dorm clasa I-a cu a III-a împreună. Deci sunt cei mai mici copii care au vârsta de 7 ani și plus”.

VIORICA MALEAR, DIRECTOAREA ȘCOLII AUXILIARE NR. 5: „Eu neg 100% că astfel de lucruri la noi în instituție nu se întâmplă. Tot personalul este calificat”.

Specialiștii nu au văzut niciun copil, în schimb au căutat olițele menționate în postarea de pe Facebook.

VIOLETA SURDU, ȘEFĂ ADJUNCTĂ INTERIMARĂ DMPDC: „O să investigăm toate instituțiile. –Toate din Capitală? –Toate pentru că nu este corect numită adresa”.

Specialiștii au mers și la centrul de plasament și reabilitare pentru copii de vârstă fragedă. De data aceasta, nu am fost lăsați să vedem nici măcar o singură grupă de copii, iar directoarea a refuzat să discute cu noi. În schimb, comisia a rămas plăcut surprinsă de condițiile dinăuntru.

În comisie a fost inclus și un psiholog, care nu a discutat cu copiii și nici cu educatorii din cauza că nu ar avea dreptul să-i deranjeze.

VIOLETA SURDU, ȘEFĂ ADJUNCTĂ INTERIMARĂ DMPDC: „Copiii sunt în regim. Au mâncat și deja dorm. Nu avem niciun drept să deranjăm regimul copiilor”.

Deși nu au găsit nimic, responsabilii ne-au spus că vor continua investigațiile.

ANGELA TOMULEȚ, ȘEFĂ ADJUNCTĂ A DIRECȚIEI PENTRU PROTECȚIA DREPTURILOR COPILULUI: „Informația nu este veridică, deci a fost stabilit că informația probabil se referă la altă instituție. Cazul este în examinare în continuare”.

Și ministrul Sănătății s-a implicat în stabilirea adevărului. Astăzi, demnitara le-a transmis oamenilor să posteze informații veridice.

ALA NEMERENCO, MINISTRA SĂNĂTĂȚII: „Atunci când postăm ceva, să verificăm informația și să dăm niște indici mai corecț”.

Responsabilii de la Direcția Municipală pentru protecția drepturilor copilului au declarat că vor prezenta concluziile investigației după ce vor inspecta toate orfelinatele din Capitală.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram