(video) Contrabandă cu țigări în valoare de 4 milioane de lei: În schemă, implicat un șef de sector din Poliţia de Frontieră

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță trimiterea în judecată, de către procurorii Oficiului „Nord”, a unui grup criminal care a săvârșit contrabandă peste Prut cu produse de tutungerie, în proporții deosebit de mari, începând din 2016. Procurorii au contestat refuzul Judecătoriei Bălți de aplicare a sechestrului pe bunurile care au legătură cu faptele ilegale, în valoare de peste 4.000.000 de lei.

Foto: procuratura.md

Șef de sector „grijuliu” la Direcția Regională Nord a Poliției de Frontieră Grupul criminal organizat și-a desfășurat activitatea în perioada anilor 2016-2019, în componența a opt persoane, printre care și un șef de sector al Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră din Direcția Regională Nord. Aceștia aveau un plan bine determinat de activitate infracțională, caracterizat printr-un grad înalt de coordonare între membrii săi, cu desemnarea rolurilor și funcțiilor membrilor grupului, şi anume: împachetare a produselor de tutungerie, transportare cu mijloacele de transport spre sectorul prealabil stabilit de pe malul râului Prut, precum și transportarea acestora cu bărci peste apele râului Prut, în România.

La rândul său, șeful de sector al Poliției de Frontieră, pentru înlăturarea obstacolelor la comiterea infracţiunii de contrabandă, avea obligaţia de întocmire a graficului de serviciu privind timpul și locul amplasării patrulei de frontieră pe segmentul deservit.

Procurorii au contestat refuzul judecătorilor, care nu au aplicat sechestru pe bunurile grupului criminal Procurorii au constatat că, doar în perioada iulie –început de august 2019, membrii grupului criminal organizat, au trecut prin contrabandă peste hotarele Republicii Moldova în România, peste apele râului Prut, în raza administrativă a s. Şireuţi, raionul Briceni, produse de tutungerie în cantitate de 160.000 pachete de ţigări, în sumă de 4.000.000 lei.

Pentru ca să asigure confiscarea bunurilor dobândite în timpul săvârşirii infracţiunii de către organizatorul grupului criminal, procurorii au depus la Judecătoria Bălți, Oficiul Central, demersuri privind punerea sub sechestru a bunurilor imobile şi a mijloacelor de transport, în valoare de 4.000.000 lei. Însă, instanţa a respins aceste demersuri. Prin urmare, încheierile au fost contestate de către procurori.

În cazul în care le va fi demonstrată vina, membrii grupului criminal organizat riscă o pedeapsă penală sub formă de închisoare pentru un termen de la 3 la 10 ani.


Pub