Activist împușcat în Hong Kong
Externe 1 octombrie 2019, 17:41 | 905

Zeci de mii de oameni au iesit la proteste in strada, in Hong Kong. Se intampla in ziua, in care China sarbatoreste 70 de ani de comunism. Politia a folosit munitie de razboi. Un tanar a fost impuscat. Amanunte - in cele ce urmeaza.

Mitingul la care au participat zeci de mii de manifestanți pro-democraţie a fost organizat cu ocazia aniversării a 70-a de la fondarea Republicii Populare Chineze. Protestatarii acuză autoritățile de la Beijing de tentative repetate de a controla tot mai mult regiunea. Ei au purtat steagul Chinei, pe care au pus o cruce neagră. Forțele de ordine au intervenit cu muniție de război, iar un protestatar a fost împușcat în piept și este în stare critică. Alți 14 tineri au fost răniți. Protestele din Hong Kong au început pe 9 iunie, după adoptarea unei legi, care ar fi permis extrădarea pe scară largă către China continentală. Ulterior, actul normativ a fost suspendat.

Între timp, în China, 70 de ani de comunism au fost marcați cu o paradă fastuoasă. La eveniment au participat oficiali ai statului şi forţe impresionante ale armatei chineze: 15 mii de soldaţi, sute de tancuri, rachete şi avioane de luptă.

Evenimentul, la care a avut acces un public selectat cu mare atenţie, a fost un prilej pentru Beijing de a arăta lumii întregi potenţialul său militar. Defilarea a fost urmată de un discurs a Poarta Tiananmen, locul unde Mao Zedong a proclamat Republica Populară Chineză, în ziua de 1 octombrie 1949. 

Opinia ta contează. Comentează!