03:05:06 25.04.2024
Stiri

PELICULE din Franța, Olanda, Cehia, Georgia și R. Moldova, prezentate în zece localități moldovenești, în cadrul Festivalul de film documentar dedicat drepturilor omului şi diversităţii

Social 01.10.2019 12:39 Vizualizări1040 Autor: Ziarul National
PELICULE din Franța, Olanda, Cehia, Georgia și R. Moldova, prezentate în zece localități moldovenești, în cadrul Festivalul de film documentar dedicat drepturilor omului şi diversităţii


Spectatorii din zece localități ale R. Moldova vor avea posibilitatea să vizioneze, în perioada 2 - 13 octombrie curent, opt pelicule în cadrul Festivalului de film documentar dedicat drepturilor omului şi diversităţii.

Documentarele prezintă aspirațiile, viziunile și provocările omenilor simpli din Republica Moldova, Franța, Republica Cehă, Olanda și Georgia, iar evenimentul este organizat de Oficiul Consiliului Europei în Chișinău, în parteneriat cu departamentul „Telefilm-Chișinău” al companiei „Teleradio-Moldova” și cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.

Festivalul este dedicat celei de-a 70-a aniversări a Consiliului Europei, cea mai importantă organizație internațională în domeniul drepturilor omului care a depus eforturi considerabile ca respectarea acestora și a standardelor democratice să devină realitate pentru 800 de milioane de cetățeni europeni din 47 de țări.

FILME DOCUMENTARE prezentate în cadrul Festivalului de film documentar dedicat drepturilor omului şi diversităţii:

Lebăda cehă, ČT Studio Ostrava (Republica Cehă)

Un grup de doamne pensionate din Horni Lhota, un sat micuţ din apropierea oraşului Ostrava, Republica Cehă, participă activ la evenimentele culturale comunitare în componenţa unei trupe de dans. Fiind mereu gata să-şi perfecţioneze repertoriul, doamnele decid să includă faimosul balet „Locul lebedelor” de Piotr Ceaikovski în rutina lor. Ele cer ajutorul directorului Teatrului de Balet din Ostrava. Vrăjit de energia şi entuziasmul pensionarelor, directorul decide să ajute balerinele începătoare.

Premiu: Prix CIRCOM 2017

Vina tatălui meu, France 3 Centre (France)

Abatele Jean-Claude Barreau, în vârstă de 39 de ani, responsabili de novicii din eparhia din Paris, anunţă la începutul lunii septembrie 1971 că a decis să se căsătorească. Acest anunţ va avea repercusiuni dure din cauza responsabilităţilor abatelui Barreau şi faima pe care a obţinut-o ca autor de bestselleruri, în special „Credinţa unui păgân”. 40 de ani mai târziu, fiica sa Chloé analizează această întâmplare care a marcat soarta familiei sale şi percepția de atunci şi de acum a societăţii faţă de celibatul preoţilor.

Premii: Prix CIRCOM 2013; Prix Marcel Jullian 2014; Premiul Special al Juriului la Festivalul Biografilm

Iubeşte oare Dumnezeu femeile? RTV Oost (Olanda)

Filmul ilustrează viața de zi cu zi a Hilligje Kok, o femeie religioasă dar cu spirit liber din Staphorst, un sat situat în „Cureaua biblică” din Olanda. Cu pasiune şi umor, Hilligje încearcă să îmbunătăţească poziţia femeii în biserică şi în partidul creştin ortodox SGP. Însă vizita fiului său gay William o debusolează. Lupta ei bine-intenţionată pentru egalitate pune în pericol relaţiile de familie şi prietenie, dar şi poziţia sa în congregaţie.

Premii: Prix CIRCOM 2014; Premiul NL pentru cel mai bun documentar; Premiul Criticilor deFilm la 2013 Festivalul Olandez de Film (nominalizat)

Sunt un mic georgian, GPB (Georgia)

În Georgia persoanele care suferă de nanism (disfuncții în creștere) sunt numiţi „liliputani” de majoritatea oamenilor. Filmul prezintă poveştile câtorva „oameni mici”: provocările la care trebuie să facă faţă în realităţile georgiene, aspiraţiile şi eforturile depuse pentru a-şi schimba viaţa.

Premiu: Prix CIRCOM 2014 (film apreciat de juriu)

Goodbye, Olegovici! Telefilm-Chişinău (Moldova)

E dimineața. Se aud sunete de pași pe un coridor, zgomote de clanță ale unei uși. Câteva secunde mai târziu un bărbat ţipă: „Deșteptarea!”. Aceasta este rutina matinală din penitenciarul pentru minori din Goian. Mișa, un tânăr de 17 ani, se pregătește să iasă din penitenciar după doi ani de detenţie. El îşi face planuri şi speră să trăiască în pace acasă în Şoldăneşti. Mişa iese la libertate…, dar nu poate învăţa ritmul libertăţii. Filmul prezintă destinul lui Mişa timp de circa doi ani.

Moldovean ca mine nu-i..., Telefilm-Chişinău (Moldova)

Serge Mangole este un tânăr refugiat din Congo care locuieşte în Republica Moldova, în satul Pepeni. Povestea de viaţă a lui Serge este un exemplu de integrare a emigranţilor în societatea moldovenească conservativă şi patriarhală. Serge este căsătorit cu o moldoveancă şi are doi copii. El predă informatica și educația fizică în școală şi antrenează echipa de fotbal din sat. Sătenii îl percep ca pe unul din ei. Culoarea pielii nu mai e o barieră pentru comunicare și înțelegere.

Teatrul Mare din Soroca, Telefilm-Chişinău (Moldova)

Soroca este cunoscută datorită cetății medievale – cea mai veche de pe teritoriul țării, dar și grație comunității de romi, care trăiesc compact într-un cartier de pe dealul orașului. Romii sunt excentrici. Și-au ridicat case bogate, unele din ele fiind replici fidele ale edificiilor cunoscute în lume. Denumirea filmului face aluzie la cunoscuta clădire din Moscova, dar și la firea teatrală a romilor. Tot ce se întâmplă în viața lor parcă este desprins de pe scena unui teatru. Muncile cotidiene, relațiile între vecini, relațiile cu comunitatea – toate-s rupte dintr-o piesă a absurdului.

Premiu: Premiul ADAMI 2018 pentru Diversitate Culturală în Europa de est

Legământ, Telefilm-Chişinău (Moldova)

În perioada sovietică studenți de diferite naționalități din Africa, Asia, America Latină erau trimiși să învețe la colegiu agricol din satul Țaul, Dondușeni. În acea perioadă aici s-au format mai multe familii mixte, însă acestea s-au destrămat, copiii fiind crescuți de un singur părinte sau de bunici. Eduard Racu este şi el dintr-o familie mixtă. Tatăl fiind african, de pe insulele Capul Verde, iar mama din localitate. Tatăl lui Eduard s-a întors în ţara sa natală, iar maică-sa a plecat în Kamchyatka, Rusia. De la vârsta de nouă ani, Eduard a rămas în grija bunicilor. 30 de ani mai târziu, Eduard deapănă povestea de dragoste a părinţilor săi care i-a marcat viaţa.

Premiu: Premiul ADAMI 2018 pentru Diversitate Culturală în Europa de est (finalist)


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md