Ministerul Justiţiei a inițiat preselecția candidaților la funcția de procuror general

Anticoruptie.md
01/10/2019
Foto: CIJM

Ministerul Justiției a anunțat concursul de preselecție a candidaților pentru funcția de procuror general. Termenul limită pentru depunerea dosarelor este 20 octombrie, ora 23.59.

Pentru funcția de procuror general poate candida persoana care deține cetățenia R. Moldova, cunoaște limba română și are o experiență profesională de cel puțin zece ani în domeniul dreptului, dintre care cel puțin cinci ani în funcția de procuror sau judecător ori opt ani în funcția de avocat sau ofițer de urmărire penală.

Pretendentul trebuie să aibă diplomă de studii superioare de licență și diplomă de studii superioare de master în domeniul dreptului sau un alt act de studii în domeniul dreptului echivalent acestora, recunoscut de structura abilitată pentru recunoașterea și echivalarea actelor de studii și calificărilor, să se bucure de o reputație ireproșabilă, să fie aptă din punct de vedere medical pentru exercitarea funcției de procuror și să aibă calități manageriale.

Totodată, la concurs nu pot participa persoanele în privința cărora a fost instituită o măsură de ocrotire judiciară, persoanele cărora, anterior, le-a fost constatată vinovăția pentru săvârșirea unei infracțiuni, persoanele care, în ultimii trei ani până la anunţarea concursului, au fost membri sau au desfășurat activități în cadrul unui partid politic, al unei organizaţii social-politice sau au fost membri ai Consiliului Superior al Procurorilor în ultimele șase luni.

Candidații pot depune dosarul personal la sediul Ministerului Justiției (municipiul Chișinău, str.31 August 1989, nr. 82), prin poștă sau prin e-mail. Dosarul trebuie să conțină cererea de participare la concurs, scrisoarea de motivare, CV-ul, copia de pe diploma de studii, copia de pe carnetul de muncă, în cazul candidaților care au carnet de muncă, precum și conceptul de management și dezvoltare instituțională, dar și cazierul judiciar.

Amintim că, la 16 septembrie, Legislativul a votat modificările propuse de Guvern la Legea cu privire la Procuratură. Este vorba de noul mecanism de numire a procurorului general, care prevede selectarea candidatului de către Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) în baza unei liste scurte, propuse de Ministerul Justiției. Anterior, candidatul la funcția de procuror general era selectat pe bază de concurs public, organizat de CSP.

Potrivit modificărilor în Lege, din componența Comisiei, formată de Ministerul Justiției, va face parte ministrul Justiției, un fost procuror sau judecător, un expert internațional cu vastă experiență în domeniul procuraturii sau al luptei anticorupție, un reprezentant al societății civile, un expert național, desemnat de președintele Parlamentului R. Moldova și un psiholog. Membrii comisiei trebuie să aibă o reputație ireproșabilă și să aibă minimum zece ani în domeniul de specialitate. Numirea candidatului se face la propunerea CSP, din lista candidaților propuși de Comisia constituită de Ministerul Justiției. 

Candidatul la funcția de procuror general, potrivit modificărilor propuse, trebuie să aibă o experiență profesională de cel puțin zece ani în domeniul dreptului, dintre care, cel puțin cinci ani, în funcția de procuror sau judecător sau opt ani în funcție de avocat, sau ofițer de urmărire penală. 

La 27 septembrie, după ce modificările operate la Legea Procuraturii au intrat în vigoare, Consiliul Superior al Procurorilor a decis să înceteze procedurile demarate în cadrul concursului de selectare a candidatului pentru funcția de procuror general. 

Anticoruptie.md
01/10/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii