Igor Dodon: „Dacă relaţiile dintre noi s-ar fi rezumat la măsurarea nivelului de bărbăție, Andrei Năstase şi Maia Sandu erau şi astăzi în opoziţie”

Președintele Igor Dodon se arată surprins de criticele prim-ministrei Maia Sandu cu privire la discursul șefului statului de la tribuna ONU și susține că „a coborât la nivelul unui limbaj care nu cred că îi face cinste”. Totodată, la declarațiile lui Andrei Năstase pe marginea aceluiași subiect, Dodon le califică drept electorale.

Foto: UNIMEDIA

„Andrei Năstase este în campanie electorală şi are nevoie probabil să facă multe declarații de acest gen pentru spectacolul său electoral, deci nu mă surprind declarațiile lui. El spune şi face multe lucruri năstruşnice în ultima perioadă ca să se facă remarcat, dar nu trebuie să uite că după alegerile locale trebuie să se întoarcă la aceeași masă de lucru cu cei pe care acum îi abordează într-o manieră destul de neprietenoasă şi ar putea să se trezească că sta singur la masă, că nu mai vrea nimeni să stea lângă el”, a declarat Dodon.

Șeful statului spune că tratează aceste critici „ca simple descărcări ale unor emoții sau frustrări”, iar datorită maturității sale politice Maia Sandu și Andrei Năstase dețin funcții importante în stat.

„Însă Maia Sandu m-a surprins, a coborât la nivelul unui limbaj care nu cred că îi face cinste. Dacă relaţiile dintre noi s-ar fi rezumat la măsurarea nivelului de bărbăție, Andrei Năstase şi Maia Sandu erau şi astăzi în opoziţie, se luptau prin declaraţii cu Plahotniuc, nu ar fi ajuns niciodată în funcții de premieri şi miniştri la guvernare. De aceea, prefer să tratez aceste derapaje de limbaj ca simple descărcări ale unor emoții sau frustrări şi să nu le dau o importanţă care să afecteze relațiile noastre.”, a declarat Igor Dodon în cadrul unui interviu pentru Tribuna.

UNIMEDIA amintește că la 26 septembrie, Igor Dodon a ținut un discurs în cadrul dezbaterilor generale ale celei de-a 74-a sesiuni a Adunării Generale a ONU. Șeful statului a vorbit despre drepturile femeilor, neutralitatea Moldovei și statutul limbei ruse în Republica Moldova.

Subiect ce a fost criticat de mai mulți actori politici. „Neutralitatea mereu clamată de Igor Dodon este o chestiune lipsită de conținut atâta vreme cât trupele rusești sunt încă pe teritoriul Republicii Moldova”, susține fostul viceprim-ministru, Andrei Năstase.

În acest sens, Partidul Acțiune și Solidaritate și-a exprimat „dezacordul faţă de poziţia incoerentă şi inconsecventă a preşedintelui Igor Dodon în problema prezenţei trupelor militare străine aflate ilegal pe teritoriul Republicii Moldova”.

Totodată, Ministerul Afacerilor Externe a venit cu o reacție la discursul lui Igor Dodon de la tribuna ONU, iar potrivit aurotităților, faptul că Dodon nu a menționat demersul țării de a fi retrase trupele ruse de pe teritoriul Republicii Moldova este o „abordare dezechilibrată a politicii externe”.


Pub