Ion Sturza, despre putoarea din capitală: „Circ sau... epurare?; Geotuburile lui Chirtoacă sunt o glumă proastă”

Fostul premier Ion Sturza critică modul în care administrația locală din Chișinău are grijă de așa zisa stație de epurare. Acesta spune că stația practic nu există, iar ceea ce se varsă nu este deloc doar material „biologic”, dar produse petroliere și deversări industriale.

Foto: UNIMEDIA

„Văd tot mai multe mesaje disperate de la Chișinău că... pute. Rușine nu e ca pute, rușine e că nimeni din autoritățile centrale și locale nu are curajul să spună că va puți mult timp de-acum încolo! Se încearcă cu disperare de a da vina unii pe alții, agenții economici, „Apă-canal”, locuitorii orașului. Dar... Problema e mult mai gravă. Chișinăul, practic, nu are stație de epurare. Ceea ce numim noi stație, e complet depășită fizic și tehnologic. Construită și cârpită de-a lungul a 50 de ani, nu mai face față.

Structura apelor reziduale s-a schimbat în timp dramatic. Detergenții, poluarea chimică, deversările industriale fără curățare preventivă, produse petroliere, tot mai puțin material „biologic” – toate acestea fac astfel ca metoda clasică de epurare biologică, bazată pe microorganisme, să nu mai funcționeze. Geotuburile lui Chirtoacă sunt o glumă proastă. Trebuie spus cinstit, Chișinăul are nevoie urgent de o nouă stație de epurare. O investiție de cel puțin 200 de milioane de euro. E foarte mult, dar depinde de prioritățile guvernanților. Circ sau... epurare?

P.S. Toate localitățile mari și mici din Republica Moldova au aceeași problema. În lipsa stațiilor de epurare, put. Soroca nici nu mai ascunde faptul că totul curge direct în Nistru.

Iar noi la alegerile locale discutăm despre geopolitică... Oricum ai întoarce nasul, Est-Vest, miroase la fel. Urât!”, se arată în postarea sa.

UNIMEDIA amintește că din luna august, în capitală persistă un miros neplăcut de la stația de epurare. Autoritățile au dat garații că acesta va dispărea, dar nici până la acest moment nu s-a luat nicio măsură în acest sens.


Pub