(video) Alexandru Slusari, după ce a primit mai multe informații de la BNM: „Ceea ce s-a întâmplat în noiembrie 2014 în sistemul bancar a fost mai mult decât dezmăț”

Președintele Comisie de Anchetă privind furtul miliardului, Alexandru Slusari, spune că a primit mai multe acte în urma unei ședințe secrete, unde s-a discutat starea celor trei bănci UNIBANK, Banca de Economii și Banca Socială. Este vorba de Comisia Națională pentru stabilitatea Financiară, care a avut loc pe data de 7 noiembrie 2014, la care a participat Iurie Leancă, Andrian Candu, Anatol Arapu, Iurie Drăguțan, Victor Bodiu, ect.

Foto: UNIMEDIA

Potrivit lui Slusari, anume la această ședință, în mod secret, a fost luată decizia privind alocarea garanției de stat de până la 9,5 miliarde de lei. Președintele de Anchetă spune că în actele primite, cei nominalizați mai sus au spus că situația era deplorabilă la cele trei bănci.

„Tot se pierde, băncile mor. Au venit cu cifre că la BEM a rămas 11 miliarde de lei, la Banca Socială a rămas active de 6 miliarde de lei, iar la UNIBANK nu a rămas nicio activă. Niciun cuvânt despre controlul asupra procesului, ce se întâmplă în cele trei bănci, care este situația la zi. [...] Știți că după asta a urmat hotărârea Guvernului 938, a urmat semnarea garanției de către ministrul Finanțelor Arapu, Candu spunea că sunt filtre, Lenacă că a pus o simplă semnătură, Drăguțan spune că totul e pierdut dacă nu dăm această garanție de stat”, a declarat Alexandru Slusari.

Slusari mai spune că după această decizie, abia după 20 de zile s-a pus administrarea specială din partea BNM. Datele oferite de BNM spune contrariu în comparație la datele prezentate de cei prezenți la Comisa de pe 7 noiembrie.

„În perioada 7-27 noiembrie 2014 cele trei bănci, în trei săptămâni, au acordat credite, doar pentru persoane juridice în valoare de peste 25,5 de miliarde de lei. Mai sunt și persoane fizice, doar câteva milioane. Nu am calculat plasamentele, depozitele care au fost puse în alte bănci”, a conchis acesta.

Cei vizați nu au comentat deocamdată.


Pub