Federica Mogherini, după întrevederea cu Maia Sandu: Moldova va primi, până la sfârșitul anului, prima tranșă din asistența macrofinanciară promisă de UE

Republica Moldova ar putea primi, din partea Uniunii Europene, prima tranșă din asistența macrofinanciară promisă, până la sfârșitul acestui an. Asta în cazul în care guvernarea de la Chișinău va reuși să realizeze toate angajamentele asumate față de partenerii externi. Declarația a fost făcută de Înalta Reprezentantă a Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Federica Mogherini, în cadrul unei conferințe de presă susținute împreună cu prim-ministra Maia Sandu, la Bruxelles.

„Prezența dvs aici e un semn al importanței pe care o dați parteneriatului nostru și vă asigur că și UE alocă aceeași importantă relațiilor sale cu Moldova. În aceste 3 luni ați pornit pe această cale (n.r. a reformelor) cu multă hotărâre, în beneficiul cetățenilor dvs. E o cale esențială și pentru parteneriatul nostru, astfel încât să avem cu toții cât mai mult de câștigat în urma acestui Acord de Asociere. De aceea e atât de important ca RM să obțină rezultate și să respecte angajametele pe care și le-a asumat”, a declarat Federica Mogherini după întrevederea cu Maia Sandu în cadrul celei de-a cincea reuniuni a Consiliului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană..

Oficiala UE a menționat că s-a convenit ca agenda de asociere să fie actualizată și să fie stabilite noi priorități în baza cărora să evolueze Acordul de Asociere și Acordul de Liber Schimb în următorii ani.

„Suntem gata să creștem sprijinul financiar și pe partea de consultare pentru a susține agenda de reforme ambițioase ale Guvernului. Sperăm să putem elibera prima tranșă de asistență macrofinanciară curând”, a anunțat Federica Mogherini.

Șefa Guvernului de la Chișinău a mulțumit pentru sprijinul financiar și tehnic primit din partea UE: „Este îmbucurătoare reconfirmarea acestei noutăți, că putem să obținem cele două tranșe de asistență macroficanciară până la sfârșitul acestui an”.

„Am făcut un angajament în numele tuturor instituțiilor Guvernului și a tuturor instituțiilor publice care sunt responsabile de implementarea Acordului de Asociere și o să avem grijă, împreună cu ceilalți colegi din Cabinet, ca aceste măsuri și acțiuni să fie implementate așa cum am promis. Avem sprijinul instituțiilor europene și cel mai important, al cetățenilor din Moldova”, a dat asigurări Maia Sandu.

Reamintim că la 13 septembrie 2017, Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene au adoptat o decizie de a pune la dispoziția Republicii Moldova asistență macrofinanciară în sumă de până la 100 de milioane de euro, care cuprinde o facilitate de împrumut de până la 60 de milioane și o facilitate de grant de până la 40 de milioane de euro.


Pub