(doc) Cinci membri ai CSM solicită anularea hotărârii Adunării Generale a Judecătorilor prin care au fost lipsiți de mandate

Cinci membri ai Consiliului Superior al Magistraturii solicită anularea hotărârii Adunării Generale a Judecătorilor, ce s-a desfășurat la data de 27 septembrie, în urma căreia le-au fost ridicate mandatele.

Foto: Crime Moldova

Documentul a fost înaintat astăzi și semnat de Dorel Musteață, Nina Cernat, Anatolie Galben, Luiza Gafton și Pentru Moraru.

Autorii sesizării susțin că Adunarea Generală a Judecătorilor din 27 septembrie a fost convocată ilegal, iar decizia nu a fost prezentată CSM-ului.

„Prin hotărârea Adunării Generale a Judecătorilor din 20.10.2017 au fost aleși în calitate de membru (membru supleant) al CSM următorii judecători:

Victor Micu - cu 345 de voturi, Petru Moraru - cu 312 voturi, Nina Cernat - cu 348 de voturi, Alexandru Gheorgheș - cu 343 de voturi, Dorel Musteață - cu 263 de voturi, Anatolie Galben - cu 243 de voturi, Luiza Gafton - cu 298 de voturi, Anatolie Pahopol - cu 256 de voturi.

Respectiv, membrii CSM pot fi revocați doar cu numărul de voturi expuse pentru alegerea lor. La caz, pentru o parte din membrii CSM acest număr nu constituie nici 1/2 din voturile cu care au fost aleși”, se arată în contestația depusă.

Astfel, autorii menționează că hotărâre AGJ este lovită de nulitate din motiv că a fost convocată cu încălcarea vădită a prevederilor legale: find încălcate procedura de convocare a adunării, în lipsa unui temei legal, adunarea fiind nedeliberativă, cât și fiind încălcat dreptul majorității judecătorilor care au acordat votul de încredere a membrilor CSM.

CSM / Sursa:CSM
CSM / Sursa:CSM
CSM / Sursa:CSM
CSM / Sursa:CSM
CSM / Sursa:CSM
CSM / Sursa:CSM
CSM / Sursa:CSM
CSM / Sursa:CSM

UNIMEDIA amintește că după ore în șir de dezbateri, în urma Adunării Generale Extraordinare a Judecătorilor, din 27 septembrie, unde au fost prezenți peste 200 de magistrați, șase membri permanenți și membri supleanți ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au fost lipsiți de mandate.

Este vorba despre Dorel Musteață, Victor Micu, Luiza Gafton, Petru Moraru, Nina Cernat și Anatolie Galben.

Cu reacții dure a venit prim-ministra Maia Sandu și ministra Justiției, Olesea Stamate, care susțin că Adunarea Generală a Judecătorilor este „o adevărată sfidare a legii” și a fost organizată cu „încălcarea evidentă a mai multor norme legale”.


Pub