Franța oferă o primă contribuție la elaborarea reformei justiției în Republica Moldova

Anticoruptie.md
30/09/2019
Jurnal.md

Franța va acorda expertiză pentru reformele judiciare din Republica Moldova, în cadrul Acordului de asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană. Despre aceasta a anunțat luni Ambasada Franței la Chișinău. Expertiza va fi efectuată în domeniul probațiunii de magistrata Laetitia Constantini, șefa Biroului de executare a pedepselor și grațierilor al Ministerului Justiției din Franța, care se află într-o misiune în Republica Moldova, în perioada 30 noiembrie - 4 octombrie. 

În cadrul misiunii, magistrata franceză va face expertiza politicilor de reformare a instituției probațiunii și va ajuta la elaborarea noilor documente de politici în domeniu, urmând să formuleze propuneri și recomandări în vederea consolidării competențelor autorităților moldovenești în domeniul probațiunii.. „Aceasta este o primă contribuție ,concretă în vederea elaborării proiectelor de reformă în sistemul judiciar pe care Ambasada Franței în Republica Moldova a propus-o Ministerului Justiției”, a comunicat Ambasada Franței la Chișinău. 

Misiunea magistratei frnceze va fi efectuată prin intermediul operatorului francez „Justice Coopération Internationale”. 

Magistrata franceză va lucra în mod special pe dispozitivul de facilitare a reinserțiunii, fie în prealabil, în vederea evitării încarcerării, sau a posteriori, în vederea ajustării sau reducerii pedepsei. Ea va face propuneri și recomandări în materie de formare, eliberare anticipată sau condiționată, precum și privitor la amenajările posibile a pedepselor cu privațiune de libertate.

Misiunea se va efectua în imersiune, în cadrul Inspectoratului Național de Probațiune. Magistrata Constantini va efectua, de asemenea, vizite în cadrul diferitor instituții penitenciare, la Procuratura Generală și la procuraturile de sector, la birourile de probațiune, la Uniunea Națională a Executorilor judecătorești și la birourilor teritoriale.

„Această misiune efectuată de un înalt magistrat francez confirmă susținerea acordată de către Republica franceză Republicii Moldova în implementarea reformelor democratice și consolidarea statului de drept”, precizează Ambasada Franței la Chișinău.  .

Magistrata Constantini va susține, marți, 1 octombrie, o conferință de presă pe subiectul și etapele misiunii, în incinta Inspectoratului Național de Probațiune (Strada Vasile Alecsandri, 1), cu începere de la ora 9.00.

Anticoruptie.md
30/09/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii