‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 18 aprilie, 2024
10.5 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleVIDEO. Lucrări de întreținere a plantațiilor de căpșun, zmeur, mur și multiplicarea materialului săditor,...

VIDEO. Lucrări de întreținere a plantațiilor de căpșun, zmeur, mur și multiplicarea materialului săditor, prezentate de ACSA

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Reușita unei plantații depinde de mai mulți factori, iată de ce producătorii care intenționează să pună bazele unei plantații inclusiv bacifere trebuie să ia în calcul mai multe aspecte. În necesitatea de a promova tehnologiile moderne de producere a fructelor și de multiplicare a materialului săditor la cultura de căpșun, zmeur și mur, Agenția Națională de Dezvoltare Rurală (ACSA) în parteneriat cu Organizația Națiunilor Unite pentru Agricultură și Alimentație FAO au organizat atelierul de lucru – Ziua câmpului în satul Mana, raionul Orhei.

Atelierul a reunit peste 50 de producători de căpșuni și culturi bacifere din raioanele Ungheni, Călărași, Orhei, Anenii Noi, Căușeni, Sângerei și Telenești, care dezvoltă afaceri în acest sector sau doresc să inițieze astfel de afaceri. Producători cu experiență, dar și facilitatori din cadrul Proiectului au răspuns la întrebările adresate de către fermieri, inclusiv au prezentat soluții pentru principalele provocări cu care se confruntă în procesul de producere.

Anatolie Fală, coordonatorul Proiectului a menționat că, în cadrul atelierului de lucru din gospodăria țărănească „Țăruș Sergiu” s-a explicat în detalii despre tehnologiile moderne de multiplicare a materialului săditor, deoarece cea mai mare problemă semnalizată de producători este lipsa de material săditor sănătos, devirozat, liber de boli şi dăunători.

„Țin să remarc că, înregistrăm pierderi practic în jumătate din recoltă din cauza că nu avem soiuri sănătoase. În cadrul atelierului, prin lucrările practice au fost demonstrate metodele de multiplicare a materialului săditor prin drajonare, marcotaj, tăierea de rădăcini, prin muguri adventivi și prin rizomi. Totodată, am organizat și un atelier de lucru pentru cultura căpșunului, unde a fost demonstrată o metodă nouă de producere a stolonilor în stolonieră acoperită cu plasă de umbrire, sistem de irigare și mulcirea biloanelor. În cadrul Proiectului au fost selectate, în baza caracteristicilor tehnice, 4 soiuri de căpșuni și câte un soi de zmeură, coacăză roșie și mur care au fost importate în țara noastră. La moment, acestea se află în testare. La căpșun, deja am avut recoltă și am putut evalua capacitatea de producere, caracteristicile organoleptice, gustative. Încurajez fermierii să cultive bacifere, deoarece este un sector destul de atractiv pentru a obține venituri. Unicul neajuns este faptul că se necesită multă muncă. Totodată, investițiile necesare nu sunt cele mai înalte, dar cu o perioadă de recuperare scurtă. Desigur, sunt perioade când prețurile scad, dar trebuie să facem nu doar diversificarea pieței, dar și a sortimentului de soiuri. Soiurile importate în cadrul Proiectului vor fi testate pe parcursul a 3 ani”, a menționat Anatolie Fală.

La Ziua câmpului au participat și un grup de studenți, care își fac studiile la Universitatea Agrară de Stat din Moldova. Viitorii specialiști au fost interesați de metodele și tehnologiile moderne pe care le aplică mai mulți producători, totodată au anunțat despre disponibilitatea de a se implica și a aplica direct în câmp cunoștințele acumulate pe parcursul anilor.

Valerian Balan, expert-consultant al Proiectului, a ținut să constate că, în ultima perioadă, baciferile au început a fi cultivate tot mai intens, respectiv se simte lipsa specialiștilor în acest domeniu.

„Am venit la seminarul organizat de ACSA împreună cu un grup de studenți din anul trei, care au posibilitatea de a vedea tehnologii moderne de înmulțire a zmeurului, căpșunului și murului. Totodată, gazda ne-a arătat plantațiile de producere cu soiuri noi importate, cum acestea s-au aclimatizat în Republica Moldova. Ne-am dori să avem mai mulți astfel de practicieni care implementează tehnologiile moderne direct în practică. Țin să remarc că, orice producător care își dorește o plantație de succes trebuie să atragă o atenție deosebită soiului pe care îl plantează, acesta trebuie să fie aclimatizat la condițiile din regiune. Un alt moment important este solul, trebuie să avem un sol care să ne permită să creștem cultura în cauză. Un factor determinant este și apa. Nu în ultimul rând, fiecare producător trebuie să se gândească la realizarea producției. În ultimul timp și forța de muncă a devenit un factor limitativ, respectiv este important să ne gândim și la acest aspect. Trebuie să producem ceea ce este solicitat de consumatori, doar astfel putem prospera. ACSA, prin intermediul agențiilor teritoriale vine să susțină producătorii inclusiv pe cei mici și acesta este un aspect pe care îl apreciem foarte mult”.

Irina Pompuș, producătoare, expert în cadrul Proiectului a explicat producătorilor prezenți despre înființarea și întreținerea plantațiilor pe rod de zmeur, dar și metodele de multiplicare a materialului săditor. Totodată, a demonstrat în practică lucrările tehnologice în plantațiile de zmeur. 

„Pentru țara noastră culturile bacifere sunt niște culturi binevenite, mai ales din cauza faptului că, terenurile sunt parcelate. Respectiv, pentru suprafețe mai mici culturile bacifere sunt o soluție perfectă. Poți obține un profit de pe o suprafață mică. Totodată, suprafețele mici pot fi prelucrate cu forțe proprii, fără a fi necesar de a identifica brațe de muncă. Problema cea mai mare este piața de desfacere. O soluție ar fi ca producătorii să cultive același soi și respectiv să se poată realiza cooperarea pentru a aduna o cantitate mai mare de fructe de același soi într-un lot omogen. Am vizitat mai multe țări și unica țară unde am văzut plantații mai mari de zmeur a fost Polonia, în rest, în celelalte țări există suprafețe mici, de familie, dar toți cresc același soi, respectă aceeași tehnologie, astfel reușesc să producă pomușoare de calitate. Apreciez contribuția proiectului FAO şi a implementatorului ACSA, care ne ajută să importăm material săditor calitativ, pentru că la noi este lipsă de acesta, deja rămâne să vedem cum se vor adapta aceste soiuri, pentru că este important să testăm și să vedem care sunt cele mai bune pentru condițiile de la noi din țară”.

‹ adv ›

Vladimir Samson producător din satul Șerpeni, raionul Anenii-Noi ne-a spus că prelucrează o plantație de 1,5 ha de mur, soi american.

„Plantația este deja în anul șase și pot să vă spun că este un soi rezistent până la -25 0C. Pomușoarele încep să se coacă la începutul lunii iunie și până la data de 15 septembrie. Are o productivitate de circa 10-12 tone la ha. Fiind un soi roditor ne permitem să ne restituim cheltuielile, are o coacere eșalonată. Realizăm murele atât pe piața din regiune, cât și avem un contract cu supermarketele din Chișinău. Participăm la școlarizările organizate de ACSA, deoarece vedem noi tehnologii de producere, dar și soiuri noi. Mă gândesc să mai plantez câteva soiuri noi ca să diversific producerea. Ceea ce am văzut diferit este înălțimea culturii, la mine este un mur care crește la o înălțime de 2,5 m, iar la seminarul de astăzi a fost prezentată o metodă nouă de tăieri, respectiv cultura este mai joasă după talia plantei, dar productivitatea este mai înaltă. Dar și distanța între plante este diferită, fiind o plantaţie mai intensivă. Principala problemă cu care ne confruntăm este lipsa forței de muncă, iată de ce nu cred că ne vom extinde, poate doar foarte puțin, vom planta soiuri noi pentru sortiment eşalonat de producţii”.

Danu Macari, Vorniceni, Strășeni

„Sunt anul trei la Universitatea Agrară de Stat, facultatea de Horticultură. Deoarece părinții administrează o afacere în agricultură am decis să rămân în țară și să studiez pentru a ajuta pe viitor în gestionarea businesului de familie. Părinții cultivă prune, iar eu am decis să mă implic în cultivarea căpșunului. Pe parcursul seminarului am avut posibilitatea să aflu lucruri noi pe care nu le cunoșteam despre culturile bacifere, totodată am cunoscut oameni care s-au împărtășit cu experiența pe care o au în domeniul dat”.

Petru Tocan, student anul III la Universitatea Agrară de Stat

„Părinții sunt producători de material săditor de diferite soiuri de măr, prun, cais, cireș în satul Zaim, raionul Căușeni, respectiv am îndrăgit tot ce este legat de agricultură, de mic copil lucrez la pământ, îmi place și îmi doresc să continui activitatea părinților. Producem și material săditor pentru bacifere, respectiv tot ceea ce a fost prezentat astăzi a fost util pentru mine și vom aplica la noi în pepinieră. Eu sunt de părerea că practica bate gramatica”.

 

Andrei Țăruș, gazda evenimentului care se ocupă cu cultivarea pomușoarelor s-a împărtășit cu experiența acumulată și a subliniat aspecte ce țin de tăierea corectă a murului pentru a obține recolte bogate.

„Avem o plantație de mur, de diferite soiuri, un sector de căpșune care a fost înființat cu suportul oferit de Proiectul FAO şi implementat de ACSA. Pe acest sector testăm câteva soiuri importate din Italia, astfel ca după testare acestea să poată fi cultivate de către mai mulți producători din țara noastră. Suntem foarte mulțumiți că am beneficiat nu doar de material săditor, dar ni s-a oferit și suport pentru plasa de umbrire, componentele pentru sistemul de irigare prin picurare și agrotextil”.

‹ adv ›

Activitățile Proiectului sunt implementate în perioada februarie-decembrie 2019, iar scopul prevede promovarea Școlilor de Câmp a Fermierilor și Loturilor demonstrative pentru facilitarea instruirii practice și participative a fermierilor din Republica Moldova în domeniul tehnologiilor moderne de producere a fructelor și de multiplicare a materialului săditor în 4 sectoare de producere: căpșun, zmeur, mur și coacăz roșu.

 

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›