icon

Instituțiile de stat nu vor mai fi păzite de companii private. Maia Sandu: „Am mai dezmembrat o schemă de corupție alcătuită de regimul oligarhic”

25-09-2019 15:48
10,477

- Executivul a aprobat stabilirea unei interdicţii astfel încât companiile private să nu poată presta servicii de pază la obiectivele de importanţă strategică a statului. Astfel, paza particulară se va interzice la ministerele și structurile organizaționale din sfera lor de competență; autorităţile administrative centrale subordonate Guvernului şi structurile organizaţionale, inclusiv instituțiile publice finanțate de la bugetul de stat; autoritățile publice autonome; obiectivele de păstrare şi depozitare a armelor, muniţiilor, materialelor explozibile și substanţelor radioactive; obiectivele de păstrare și depozitare a substanțelor narcotice, psihotrope şi a precursorilor (cu excepţia instituţiilor medicale şi farmaciilor private); instanţele judecătoreşti și Procuratura; Întreprinderile de stat şi/sau societățile comerciale cu capital de stat și societățile comerciale cu capital social majoritar de stat. „Este un proiect de lege care o să ne ajute să mai dezmembrăm o schemă de corupție alcătuită de regimul oligarhic. Foarte multe instituții de stat erau „păzite” de firmele lui Plahotniuc sau ale oamenilor lui. Nu e clar, aceste contracte erau atribuite într-un mod foarte dubios și despre modul în care erau păzite aceste instituții am văzut și noi pe pielea proprie”, a accentuat Maia Sandu.


- Un alt proiect important aprobat astăzi de Guvern a fost avizarea Legii deoffshorizării.


Proiectul aduce transparenţă în procesul de gestionare a proprietății publice, de privatizare, dar și procesul economic care există între stat și agenții economici. Inițiativa va duce la lichidarea multor scheme existente și nu va permite ca cineva să beneficieze de mecanisme obscure care ar duce la delapidarea averii statului.  „Regimul precedent a încercat să transforme Republica Moldova într-un offshore, ne-a implicat pe noi ca stat și cetățeni într-o sumedenie de tranzacții și contracte cu firme offshore care au condus la pagube enorme pentru stat. Acum, noi stăm și ne întrebăm cine sunt offshore-urile astea care au furat bani din Banca de Economii, sau care au preluat Aeroportul. Toți cei care vor să facă tranzacții cu statul, toți cei care vor să câștige contracte de vânzare de servicii, sau de vânzare de bunuri să fie buni, să-și afișeze toate informațiile, să-i știm cine sunt, cine este beneficiarul final al acestor companii și să punem punct tuturor schemelor care s-au întâmplat în toți acești ani”, a mai precizat Prim-ministrul.

Guvernul a aprobat proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de finanțare dintre Guvernul Republicii Moldova și Comisia Europeană "Suport pentru implementarea Acordului de Asociere RM-UE". Republica Moldova va primi peste 9 milioane de euro din partea Comisiei Europene pentru implementarea Acordului de Asociere. Banii vor fi utilizați pentru participarea Republicii Moldova în cadrul programelor UE, pentru promovarea egalității de gen și abilitarea femeilor prin implementarea consolidată a integrării perspectivei de gen în politicile publice locale, dar și pentru combaterea violenței domestice care afectează femeile și copiii. Costul total al Acordului de finanțare este de 10,7 milioane de euro, dintre care contribuția Comisiei Europene constituie circa 9,3 milioane de euro, co-finanțarea din partea UN Women este de 250 mii de euro, iar co-finanțarea de către potențialii beneficiari ai grantului se estimează la 1,2 milioane de euro. Acordul de finanțare dintre Guvernul Republicii Moldova și Comisia Europeană a fost semnat la 24 iulie 2019 în cadrul vizitei Prim-ministrului Maia Sandu la Bruxelles.

 
- Executivul a aprobat astăzi alocarea a aproximativ 2,5 milioane de lei Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă al Ministerului Afacerilor Interne. Banii, oferiți din fondul de intervenţie al Guvernului, sunt destinați pentru acoperirea cheltuielilor de achiziționare a serviciilor de demolare, de terasament și de expertiză a blocurilor de locuit avariate din orașul Otaci, Ocnița. Totodată, mijloacele financiare vor acoperi și cheltuielile de transportare a deșeurilor provenite din lucrările de demolare.

 
- Guvernul a aprobat modificarea Programului privind repartizarea mijloacelor fondului rutier pentru drumurile publice naționale pe anul 2019 și a Programului de reparație periodică a drumurilor publice naționale, locale, comunale și străzilor pe anul 2019. Inițial, au fost alocate peste 1 miliard 24 milioane de lei pentru reparația drumurilor publice cu o lungime totală de 5857 km și construcțiilor inginerești.

Proiectul conține 2 modificări: repartizarea mijloacelor în cadrul Fondului Rutier, fără a micșora sau a majora alocațiile ca urmare a constatării degradării premature a stării drumurilor. Astfel, până la finele anului 2019 se preconizează că pentru lucrările de reparaţie şi întreţinere  a drumurilor publice vor fi utilizate peste 322,2 milioane de lei, în creștere cu  peste 114 milioane de lei. A doua prevedere ține de Programul de reparație periodică a drumurilor publice naționale, locale, comunale și străzilor pe anul 2019. Acest program inițial a fost anunțat cu un buget de 1,7 miliarde de lei, de fapt fiind bugetat doar de 950 de milioane de lei. În vederea realocării mai echitabile a mijloacelor bănești în cadrul acestui Program, între diferite localități, s-a luat decizia să fie redistribuite mijloacele financiare, dat fiind faptul că unele sate erau mai favorizate decât altele. „Trebuie să convenim asupra unui mecanism care să ţină cont de numărul de locuitori, de starea drumurilor în localităţi şi nu de culoarea politică. Vom aloca banii, iar primarul cu comunitatea să decidă împreună care sunt străzile pe care vor să le repare. Trebuie să investigăm şi să ştim cine sunt companiile care fac reparaţie de calitate şi cine nu, de altfel este o irosire de bani publici”, a spus Premierul Maia Sandu.

Agenda publică

Martie 2024

L M M J V S D
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31