image
Sursa foto: jurises.com

Intoxicația cu pesticid a celor trei copii de la Flocoasa: Felcerul de la ambulanță, trimis în judecată pentru neglijență

Procuratura Generală anunță finalizarea urmăririi penale și trimiterea în instanța de judecată a unui felcer dintr-un sat al raionului Cantemir, pentru încălcarea din neglijență a regulilor și metodelor de acordare a asistenței medicale, care a dus la decesul a trei copii, despre care a fost sesizat la numărul de telefon 112.

Este vorba despre cazul celor trei copii din sarul Flocoasa, Cantemir, care s-au intoxicat cu un insecticid.

Felcerul a gestionat defectuos situația de criză

Lucrătorul medical al Punctului de Asistență Medicală Urgentă al localității a fost sesizat prin intermediul serviciului național unic pentru apelurile de urgență, 112, despre îmbolnăvirea subită a trei copii. Însă, după ce s-a deplasat la domiciliul acestora, felcerul a  dat dovadă de neglijență în acordarea asistenței medicale. Mai exact, acesta nu a reacționat prompt, iar reținerea în acordarea ajutorului medical a dus la decesul copiilor.

Lucrător medical „specializat” în fals în acte

Mai mult decât atât, lucrătorul medical a hotărât în locul familiei copiilor că aceștia nu ar avea nevoie de internare în Spitalul raional Cantemir. În acest scop, felcerul a falsificat acte medicale oficiale și a introdus date false în fișele de solicitare a pacienților, dar și a aplicat inscripții manuscrise. Prin acest fapt, felcerul i-a lipsit pe pacienții minori și rudele acestora de dreptul ca să hotărască ei înșiși dacă ar prefera să fie spitalizați. Acesta riscă o pedeapsă de până la 5 ani cu închisoarea

Pentru neglijența în acordarea ajutorului medical, legea prevede o pedeapsă cu închisoare de până la trei ani cu (sau fără) privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la doi la cinci ani.

Iar în cazul falsificării actelor medicale, acesta riscă amendă de peste 30 mii de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 150 la 200 de ore, sau cu închisoare de până la 2 ani.

Astfel, la discreția instanței de judecată, lucrătorul medical ar putea fi condamnat la ispășirea pedepsei cu închisoarea de până la cinci ani.

Cauza îmbolnăvirii copiilor se trage de la intoxicația acestora cu insecticide, care au fost folosite incorect în gospodăria în care locuiau, caz care a fost reflectat de presă în anul 2018.

Procuratura a expediat în instanță atât dosarul cu privire la folosirea și păstrarea incorectă a insecticidelor, cât și cel privind încălcările de lege descrise, care au dus la decesul celor trei copii.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: