Lucrător medical, trimis în judecată pentru neglijență în acordarea asistenței medicale și fals în acte

Un felcer din raionul Cantemir este urmărit penal pentru încălcarea din neglijență a regulilor și metodelor de acordare a asistenței medicale, soldată cu trei decesuri și falsificarea actelor medicale oficiale. Cazul a fost trimis în judecată de către Procuratura Generală.

Foto: UNIMEDIA

Potrivit Procuraturii Generale, lucrătorul medical al Punctului de Asistență Medicală Urgentă al localității a fost sesizat prin intermediul serviciului național unic pentru apelurile de urgență, 112, despre îmbolnăvirea subită a trei copii. După ce s-a deplasat la domiciliul acestora, felcerul a dat dovadă de neglijență în acordarea asistenței medicale. Mai exact, acesta nu a reacționat prompt, iar reținerea în acordarea ajutorului medical a dus la decesul copiilor.

Mai mult decât atât, lucrătorul medical a hotărât în locul familiei copiilor că aceștia nu ar avea nevoie de internare în Spitalul raional Cantemir. În acest scop, felcerul a falsificat acte medicale oficiale și a introdus date false în fișele de solicitare a pacienților, dar și a aplicat inscripții manuscrise. Prin acest fapt, felcerul i-a lipsit pe pacienții minori și rudele acestora de dreptul ca să hotărască ei înșiși dacă ar prefera să fie spitalizați.

Pentru neglijența în acordarea ajutorului medical, legea prevede o pedeapsă cu închisoare de până la 3 ani cu (sau fără) privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 2 la 5 ani. Iar în cazul falsificării actelor medicale, acesta riscă amendă de peste 30 mii lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 150 la 200 de ore, sau cu închisoare de până la 2 ani. Astfel, lucrătorul medical ar putea fi condamnat la ispășirea pedepsei cu închisoarea de până la 5 ani.

Cauza îmbolnăvirii copiilor se trage de la intoxicația acestora cu insecticide, care au fost folosite incorect în gospodăria în care locuiau, caz care a fost reflectat de presă în anul 2018. Procuratura a expediat în instanță atât dosarul cu privire la folosirea și păstrarea incorectă a insecticidelor, cât și cel privind încălcările de lege descrise, care au dus la decesul celor trei copii.


Pub