Linkuri accesibilitate

Kozak l-a primit pe liderul transnistrean Vadim Krasnoselski la Moscova


Dmitri Kozak și Vadim Krasnoselski în iunie 2019
Dmitri Kozak și Vadim Krasnoselski în iunie 2019

Liderul regiunii separatiste transnistrene, Vadim Krasnoselski, s-a întâlnit cu vicepremierul rus Dmitri Kozak, în cursul vizitei de patru zile pe care o întreprinde la Moscova. La întîlnire liderul transnistrean însoțit de șeful executivului de la Tiraspol, Alexandr Martinov, și negociatorul șef transnistrean Vitali Ignatiev. Săptămâna trecută Kozak a fost la Chișinău, unde s-a întâlnit cu președintele Igor Dodon și cu premierul Maia Sandu.

Agențiile de presă din stânga Nistrului spun că au fost abordate teme legate de relațiile comerciale dintre regiunea separatistă și Rusia, relațiile dintre Chişinău și Tiraspol și mersul procesului de negocieri pentru reglementarea transnistreană.

Krasnoselski i-a cerut lui Kozak să susțină în cadrul viitoarei runde oficiale de negocieri în formatul 5+2, care va avea loc la Bratislava în perioada 8-10 octombrie, temele de interes pentru administrația de la Tiraspol. Tiraspolul se plânge că la Chişinău ar fi fost blocate conturile agenților economici din stânga Nistrului, în timp ce Banca Națională a Moldovei spune că din 420 de întreprinderi transnistrene, care au conturi în băncile de pe malul drept, sunt blocate conturile a doar două companii care au efectuat tranzacții netransparente. Tiraspolul mai cere clasarea dosarelor penale pe numele unor oficiali din regiune, dosare pe care le consideră motivate politic. Administrația transnistreană este, de asemenea, nemulțumită de modul în care este pusă în practică de autoritățile moldovene înțelegerea privind circulația internațională a mașinilor cu numere transnistrene.

La Moscova, Vadim Krasnoselski s-a mai întâlnit cu oficiali din Duma de Stat a Rusiei, cărora le-a cerut o mai mare asistență economică, socială și umanitară pentru regiunea transnistreană, precum și facilități la acordarea cetățeniei ruse locuitorilor regiunii și folosirea polițelor medicale transnistrene în Rusia.

XS
SM
MD
LG