Candidatul la șefia capitalei Victor Chironda planifică reparația blocurilor și folosirea panourilor solare pentru reducerea facturilor la energia electrică și termică

Candidatul la funcția de primar al capitalei Victor Chironda, alături de candidații la funcțiile de consilieri CMC Sergiu Tofilat și Eugen Camenșcic au prezentat, astăzi, una dintre cele șapte priorități ale propriului program electoral. Este vorba despre reparația și termoizolarea blocurilor și folosirea panourilor solare pentru reducerea facturilor pentru energia electrică și energia termică în instituțiile publice și în blocuri.

Echipa lui Victor Chironda propune inițierea unui program de renovare a fondului locativ vechi, atenționând că peste o treime din locuitorii orașului Chișinău trăiesc în blocuri sovietice, din care majoritatea nu au fost reparate niciodată. Este vorba despre cofinanțarea lucrărilor de reparație a blocurilor în valoare de 15%, 30% sau 50%, la care vor putea aplica asociațiile de locatari. „Primăria trebuie și poate ajuta locatarii blocurilor vechi să trăiască în confort și siguranță. Aceste probleme puteau fi soluționate demult, dacă primăria nu se ocupa cu politica și geopolitica. Noi ne-am săturat să mai răbdăm haosul și mizeria în care am ajuns să trăim” a declarat Victor Chironda.

Expertul în energetică Sergiu Tofilat a menționat că în prezent, locuitorii Capitalei consumă de 3 ori mai multă căldură la 1 mp în comparație cu cei din orașele UE. Se întâmplă din cauza sistemului sovietic de încălzire învechit și care nu permite reglarea temperaturii și instalarea contoarelor individuale. O altă cauză este că blocurile nu sunt termoizolate. Pentru a moderniza sistemul de încălzire centralizată, Primăria trebuie să lucreze în parteneriat cu asociațiile de locatari și Termoelectrica.

„Ce poate face primăria în acest sens: în primul rând să acorde suport și finanțare asociațiilor de locatari pentru elaborarea proiectului tehnic. Primăria trebuie să vină cu instrumente de atragere a investițiilor, ca să poată fi finanțate aceste lucrări, să ofere asistență asociațiilor de locatari ca să înregistreze asociațiile în condominimum”, a punctat Sergiu Tofilat.

O altă măsură de eficiență energetică care poate fi implementată la nivel de municipiu este încurajarea instalării panourilor solare. „Odată cu semnarea Convenției Primarilor și aprobarea Planului de Acţiuni pentru Energie Durabilă, mun. Chişinău va avea acces la fondurile europene de eficienţă energetică. Din acești bani pot fi instalate panouri solare, termoizolate blocuri și întreprinse alte măsuri de eficiență energetică”, a explicat expertul în domeniul energiei sustenabile Eugen Camenscic.


Pub