11:19:21 19.04.2024
Stiri

Încă un partid CONDAMNĂ discursul lui Dodon la ONU: „A demonstrat că este un agent și un promotor al politicii imperialiste ruse în R. Moldova”

Partide/Comunicate 28.09.2019 15:36 Vizualizări1541 Autor: Ziarul National
Încă un partid CONDAMNĂ discursul lui Dodon la ONU: „A demonstrat că este un agent și un promotor al politicii imperialiste ruse în R. Moldova”


Partidul Liberal (PL) condamnă discursul președintelui Igor Dodon la ONU, unde ar fi fost mai degrabă un „vasal al Federației Ruse”, cerând demisia întregii guvernări și declanșarea alegerilor anticipate.

„La Adunarea Generală a ONU, dat fiind faptul că R. Moldova este (încă) republică parlamentară și ar fi trebuit să fie reprezentată la acest for internațional de către premierul Maia Sandu, aceasta l-a împuternicit pe Dodon să participe la cea de-a 74-a sesiune, pe motiv că „Guvernul este mult mai ocupat”. Folosindu-se de această imensă oportunitate, pentru care Guvernul a arătat dezinteres total, de la tribuna ONU, Dodon a rostit un discurs împregnat de teze sovietice și manipulatoare a la Kremlin, precum că vrea o „Europă unită de la Lisabona până la Vladivostok”.

Dodon a demonstrat încă o dată că este un agent și un promotor al politicii imperialiste a Federației Ruse în R. Moldova, apărător fervent al minorităților etnice ce vorbesc limba rusă, prin declarațiile sale, precum că „Republica Moldova este un stat multietnic în care conviețuiesc reprezentanți a circa 125 de etnii. O treime din populație se autodefinește ca fiind vorbitoare de limba rusă”.

Mai mult decât atât, acesta a ținut un discurs și în limba rusă, elogiind faptul că „limba rusă este limbă de comunicare interetnică în RM”, ceea ce este un fals. Limba rusă nu are statut de limbă de comunicare. În orice stat, limba de comunicare este limba oficială, în cazul Republicii Moldova – limba română”, se arată într-un comunicat de presă al PL.

Totodată, liberalii amintesc că Dodon a cerut la nivel internațional să fie recunoscut statutul de neutralitate al R. Moldova.

„Asta în timp ce trupele de ocupație ale armatei rusești staționează ilegal din 1992 pe teritoriul de est al R. Moldova, chiar dacă, în 1999, la summit-ul OSCE de la Istanbul, Rusia şi-a asumat prin semnătură angajamentul de a-şi retrage, până în 2001, întregul arsenal de arme şi muniţii din R. Moldova. Acesta, în loc să ceară retragerea trupelor militare rusești de ocupație și a munițiilor, a adus preamăriri și laude reprezentanților Federației Ruse pentru intenția de a relua procesul de distrugere a munițiilor de la Cobasna, rămase în urma războiului moldo-rus din 1992”, spune PL.

Teza privind oferirea unui statut special al regiunii transnistrene este o altă declarație „periculoasă și iresponsabilă” a lui Dodon, care contravine intereselor naționale, și care semnifică de fapt promovarea ideii de federalizare a R. Moldova, scenariul mult dorit de Federația Rusă.

„Discursul primitiv al lui Dodon la ONU este un act rușinos, care a prejudiciat imaginea R. Moldova pe plan internațional. Constatăm că tezele susținute de Igor Dodon au exprimat strict opinia sa personală, fiind nimic altceva decât un doklad lui Putin. Pentru asemenea fapte, Igor Dodon trebuie să fie declarat trădător de stat și să fie demis prin impeachement. Cum se face că, anterior, ministrul de Externe Nicu Popescu a dat asigurări că discursul președintelui va fi coordonat cu Guvernul. Prin urmare, Igor Dodon a avut acceptul și încuviințarea celor de la Guvern pentru a-și promova propriul discurs, total nereprezentativ pentru RM, iar lamentările și reacțiile mai multor reprezentanți ai blocului ACUM, printre care sunt și vicepreședinți de Parlament care critică discursul președintelui, pe care-l califică drept „inconsecvent” și „incoerent” nu reprezintă altceva decât o fățărnicie și ipocrizie, o altă porție de dezvinovățire, ceea ce denotă faptul că întreaga guvernare proeuropeană a capitulat total în fața lui Dodon”, acuză partidul condus de Dorin Chirtoacă.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md