/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Locuitorii unui oraș din raionul Edineț nu au apă potabilă la robinete de zece ani

28 septembrie 2019, ora 18:26

Locuitorii orașului Cupcini, raionul Edineț își pun zilnic sănătatea în pericol. Asta din cauza apei care le vine la robinet. Ea este pompată cu impurități, cu bacterii periculoase și emană un miros de pește. Cel puțin asta reiese atât din  afirmațiile locuitorilor, cât și  medicilor igieniști de la Centrul de Sănătate Publică Edineț și de la Bălți. Autoritățile locale și instituțiile de resort dau din umeri și nu fac altceva decât să paseze responsabilitate de la una la alta, scrie nordnews.md.

Locuitorii orașului Cupcini spun că apa de la robinet nu poate fi folosită pentru băut, pentru mâncare și nici pentru spălat hainele pentru că întotdeauna este murdară.

La apeductul care alimentează orașul sunt conectați peste 4 mii de consumatori. Aceștia achită aproape 40 de lei pentru un metru cub de apă, unul dintre cele mai mari prețuri din țară.

Oamenii sunt nevoiți să aducă apă de la fântână pentru prepararea bucatelor, pentru spălat și pentru băut. La fel, o bună parte din instituțiile publice din orașul Cupcini folosesc, pentru consum, apa din fântânile arteziene care au fost săpate chiar în curtea acestora, inclusiv școlile și grădinițele.

În prezent, orașele Edineț și Cupcini sunt alimentate cu apă dintr-o sursă de suprafață – lacul de acumulare din satul Bădragii Vechi, unde se varsă râul Racovăț, afluent a râului Prut. De aici apa este pompată spre stația de tratare – acolo unde are loc filtrarea ei.

Responsabilii de la Centrul de Sănătate Publică din Edineț spun că Întreprinderea Municipală „Apă-Canal Edineț” ar putea să-și sisteze activitatea pentru o perioadă, deoarece în probele prelevate din bazinul Racovăț s-au depistat bacterii E. Coli, care pot duce la declanșarea un focar de infecții în rândul consumatorilor. Potrivit lor, apa din robinet din orașul Cupcini este tehnică din cauza rețelelor de distribuție învechite.

Responsabilii de la Regia „Apă-Canal Edineț” spun că sistemul de alimentare cu apă este învechit, având un grad de uzură în proporție de 100%, iar administrația publică locală din orașul Cupcini nu dorește să aloce niciun bani pentru reabilitarea rețelelor.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram