image
Sursa foto: facebook.com/dodon.igor1

PAS critică discursul președintelui de la tribuna ONU: „Ne exprimăm dezacordul faţă de poziţia incoerentă şi inconsecventă”

Partidul Acţiune şi Solidaritate a scris astăzi într-o postare pe pagina de facebook că nu este de acord cu unele aspecte despre care a discutat președintele țării Igor Dodon la Adunarea Generală ONU.

Formațiunea și-a exprimat dezacordul faţă de poziţia Preşedintelui Igor Dodon în problema prezenţei trupelor militare străine aflate ilegal pe teritoriul Republicii Moldova.

„Nu poţi cere de la comunitatea internaţională „recunoaşterea şi respectarea de facto” a neutralităţii unui stat suveran şi indivizibil, dacă în acelaşi timp încerci să camuflezi existenţa unor trupe de ocupaţie pe teritoriul acelui stat, indiferent cum le-ai numi. Statutul de „neutralitate” este incompatibil cu acest fapt. Cu această ocazie, Partidul Acţiune şi Solidaritate îşi reiterează ferm poziţia: retragerea imediată a trupelor Federaţiei Ruse de pe teritoriul Republicii Moldova este singura modalitate de a recunoaşte şi respecta caracterul suveran şi indivizibil al statului Republica Moldova şi condiţia sine qua non pentru soluţionarea diferendului transnistrean”, se arată scris în postarea de pe facebook.

Președintele Igor Dodon a declarat ieri în cadrul celei de-a 74-a sesiuni a Adunării Generale a Națiunilor Unite că orice tentativă de a pune la îndoială acest statut este un act neprietenos la adresa poporului Republicii Moldova, or, asemenea abordări aprofundează și mai dramatic disensiunile interne din țară.

„Iată de ce, în calitatea mea de Președinte al Republicii Moldova, fac uz de orice oportunitate pentru a solicita recunoașterea și respectarea de facto a statutului de neutralitate a țării mele. Statut consfințit și în Constituția țării. Noi nu vrem să mai fim tratați ca teritoriu neutru, aceasta este altceva decât un stat neutru. Orice tentativă de a pune la îndoială acest statut este un act neprietenos la adresa poporului Republicii Moldova, or, asemenea abordări aprofundează și mai dramatic disensiunile interne din țară. Mai mult decât atât, acestea compromit orice șansă de a avansa pe calea rezolvării diferendului transnistrean și, implicit, de a spori gradul de securitate în toată regiunea. Obiectivul și prioritatea noastră absolută de soluționare a problemei transnistrene este realizabil doar în condițiile păstrării statutului de neutralitate militară a Republicii Moldova. De la această tribună, de mai multe ori au răsunat apeluri de retragere a militarilor și munițiilor străine de pe teritoriul Republicii Moldova”, a menționat șeful statului.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: