image
Sursa foto: captură video

Lilian Carp: Dodon se vrea tutorele justiției după plecarea lui Plahotniuc

„Igor Dodon se vrea un fel de tutore al justiției, vrea să preia controlul asupra acestui sistem, rămas fără stăpân după plecarea lui Plahotniuc”, a declarat joi, în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV, deputatul ACUM, Lilian Carp. Așa a explicat el „răscoala”, din ultimele zile, din casta judecătorilor, care a generat Adunarea Generală a Judecătorilor de vineri, 27 septembrie.

Noi vedem această luptă. Se merge după principiul: Controlăm justiția, pentru ca ea să ne asigure libertatea în condițiile prostiilor pe care noi avem de gând să le facem. După plecarea lui Plahotniuc, acest sistem a rămas fără străpân. Așa că Dodon încearcă acum să preia controlul asupra justiției. Spun asta cu tot riscul și cu toată responsabilitatea”, a menționat Carp.

El susține că președintele face asta contrar eforturilor Guvernului de a reforma domeniul justiției. Potrivit lui, Guvernul a propus un mecanism prin care să poată interveni din exterior pentru a reforma justiția, „ori, într-o cameră în care se află cinci hoți nu va exista reformare – ei nu vor lupta unul cu altul”.

La rândul său, analistul politic român Armand Goșu, a remarcat că în Republica Moldova „casta judecătorilor și procurorilor s-a transformat într-un fel de frână în calea modernizării, europenizării și reformării profunde”: „Trebuie să înțelegeți că aceasta e ultima șansă! Altă șansă Republica Moldova nu va avea! Ori dispare, ori reformează justiția. Nu există alternativă! (...) Mulți din aparatul birocratic de la Bruxelles se uită cu ochi foarte mari la Republica Moldova și cu foarte multă neîncredere. De ce? Pentru că acești birocrați au dat un fel de cecuri în alb în 2010-2011 – au lăudat Moldova, au mângâiat-o, iar, la un moment dat, Republica Moldova le-a explodat în față. Acum se vor uita de 15 ori mai atent și vor cântări de o sută de ori mai atent când vor semna o hârtie care vizează Moldova”, a menționat Goșu.

El a insistat: „Vreme nu mai e!” și a sugerat că se merge pe o pistă greșită dacă cineva din elita politică de la Chișinău își imaginează că „mai poate păcăli nițel Bruxelles-ul sau Washingtonul ca să mai dea niște bani ca să mai păcălim o iarnă”. (...) „Iar dacă va exista rezistență foarte mare din partea procurorilor și judecătorilor, s-ar putea ca stimații domni procurori și judecători să aibă de a face cu niște oameni de peste ocean sau din UE, care, la un moment dat, o să le pună la dispoziție niște liste cu copiii lor, cu niște vile sau alte proprietăți pe care le au prin Elveția, America sau alte țări... Și atunci o să-și facă socoteala că e mai bine fie să iasă din sistem, fie să se alăture taberei reformatoare”, a conchis Goșu.

Noutăţile partenerilor

comentarii: