(video/update) Ultima oră! Întreaga conducere a CSM a fost revocată din funcție de magistrații prezenți la Adunarea Generală a Judecătorilor

(update 18:25) Totodată, s-a decis ca la data de 25 octombrie, ora 10:00, să se convoace Adunarea Generală Extraordineară a Judecătorilor cu privire la alegerea noilor membri permanenți și membril supleanți ai CSM. De asemenea, până la alegerea noului președinte al CSM, atribuțiile vor fi asigurate de Ion Postu, membru al CSM desemnat din partea societății civile.

(update 18:00) Unanim s-a votat ca membrilor permanenți și membrilor supleanți ai Consiliului Superior al Magistraturii să le fie ridicate mandatele. Este vorba despre Dorel Musteață, Victor Micu, Luiza Gafton, Petru Moraru, Nina Cernat și Anatolie Galben.

„În total au fost editate 210 buletine de vot. 25 nu au fost folosite, unul a fost anulat. Au fost declarate valide 184 de voturi”, a declarat președintele Comisiei, Anatol Țurcan.

Foto: Crime Moldova

(update 16:55) În aceste momente magistrații prezenți la Adunare votează privind revocarea din funcție a membrilor CSM.

(update 15:25) De la tribună, s-a anunțat că în sală sunt 202 de judecători. La moment, urmează să fie tipărite buletine, unde judecătorii vor vota sau nu pentru demiterea membrilor CSM.

(update 14:24) Alexandru Gheorghieș a fost ales președinte al Adunării generale extraordinare a judecătorilor.

(update 14:20) Ședința Adunării generale extraordinare a judecătorilor a fost declarată „deliberativă, validă”, de către Angela Bostan, una din judecătorele Curții de Apel, care a pronunțat decizia de convocare a Adunării.

„Prin ploaie, cu greu, cu amenințări de deschidere a dosarelor penale, avem totuși Adunarea generală a judecatorior și propun să trecem la ordinea de zi”, a declarat judecătorea Curții de Apel.

Pe ordinea de zi sunt două subiecte:

1. Evoluția sistemului judecătoresc și eficiența asigurării autoadministrării judecătorești de către Consiliul Superior al Magistraturii, ca garant al asigurării independenței justiției. Resetarea și reconfigurarea organului de autoadministrare al autorității judecătorești.

2. Ridicarea mandatelor membrilor permanenți și membrilor supleanți ai Consiliului Superior Magistraturii aleși de către Adunarea Generală a Judecătorilor din rândul judecătorilor. Încheierea adoptată astăzi obligă secretariatul CSM să organizeze procesul prealabil desfășurării ședinței extraordinare a Adunării.

(update 12:49) Vicepreședintele Judecătoriei Chișinău, Ghenadie Pavliuc, a spus că la ora actuală, adunarea are cvorum. „Judecătorii în continuare se aproprie, fiincdă ei sunt influențați ,prin dosare penale și proceduri disciplinare”.

Ziarul de Gradă a scris, în 2015, că judecătorul Ghenadie Pavliuc este cel care i-a aplicat lui Ilan Şor un mandat de arest la domiciliu, „deşi procurorii solicitau arest preventiv în regim de penitenciar. Peste trei săptămâni, l-a eliberat şi din arestul la domiciliu. În octombrie, la solicitarea procurorilor, l-a trimis după gratii pe Vlad Filat, iar recent, l-a salvat de puşcărie pe fostul deputat Valeriu Guma, condamnat în România la 4 ani de închisoare cu executare. În trecut, acesta a participat şi pe alte dosare de rezonanţă. În unul din ele, a fost condamnat la ani grei de puşcărie Andrei Baştovoi, om de afaceri şi deputat în primul Parlament. Într-un alt dosar, în 2014, Pavliuc l-a salvat de puşcărie pe avocatul Dorin Melinteanu, fiul unui judecător de la Curtea de Apel Chişinău prins cu mită”.

(update 12:43) Membrul CSM, Victor Micu a spus că „CSM a făcut o greșeală mare că nu s-a prezentat, să discutăm. Mă voi conforma deciziei Dvs. Dacă îmi confirmați dreptul de a vă prezenta la CSM, rămăn, dacă nu, îmi retrageți mandatul. Eu mă voi conforma”.

(update) Adunarea generală extraordinară a judecătorilor are loc astăzi, la Casa Sindicatelor. Judecătorii adunați nu ar fi de acord cu modalitatea în care Ministerul Justiției ar vrea să fie evaluați judecătorii Curții Supreme și a Curții de Apel.

În opinia judecătorilor adunați, componența propusă a comisiei de evaluare are fi una politică, membrii fiind numiți de puterea executivă și legislativă.

Potrivit conceptului reformei în sectorul justiției, Ministerul Justiției propune că judecătorii Curții SUpreme de Justiție să fie evaluzați „de o comisie independentă compusă din 18 membri, profesionişti, cu o reputaţie ireproşabilă, inclusiv şase experţi europeni, foşti judecători şi procurori din spaţiul UE. Aceeaşi comisie va evalua şi preşedinţii Curţilor de Apel şi a instanţelor judecătorești, precum și vicepreședinții Curților de Apel și a anumitor instanțe de fond”.

Amintim că, Curtea de Apel a emis o încheiere prin care se dispune convocarea ședinței extraordinare a Adunării Generale a Judecătorilor, la data de 27 septembrie. Încheierea vine după ce tot Curtea de Apel a emis o decizie prin care a obligat Consiliul Superior al Magistraturii să convoace Adunarea, după ce CSM a respins demersul a 87 de jduecători care au cerut convocarea de urgență a Adunării.


Pub