ZdG: CNA, despre dosarul creditului de la BEM pentru firma afiliată familiei președintei Parlamentului

Centrul Național Anticorupție investighează 40 de companii sub aspectul dobândirii ilicite a mijloacelor financiare de la Banca de Economii a Moldovei. Printre firmele vizate în dosar se regăsește și compania „Alsvit-Vin”, fosta „Alsvit-Print”, afiliată familiei președintei Parlamentului, Zinaida Greceanîi. Firma a beneficiat, în martie 2011, de un credit în valoare de 39,3 milioane de lei de la Banca de Economii și urma să-l ramburseze până în anul 2015. Doar că, până în prezent, creditul nu a fost întors în totalitate, scrie Ziarul de Gardă.

Foto: UNIMEDIA

Deși există mai multe documente care arată implicarea lui Alexei Greceanîi, soțul președintei Parlamentului, în gestionarea companiilor care au contractat și beneficiat de bani, Centrul Național Anticorupție (CNA) susține, într-un răspuns oferit la solicitarea ZdG, că „la această etapă a investigaţiilor nu s-a stabilit părtinitatea lui Alexei Greceanîi la contractarea creditului de 39,3 milioane de lei de la Banca de Economii a Moldovei (BEM). Creditul a fost contractat la 4 martie 2011.

Alexei Greceanîi a devenit co-fondator al „Alsvit-Vin” pe 7 aprilie 2011 pentru o perioadă de 3 luni. La 22 iulie 2011, acesta a renunţat la calitatea de fondator”, își justifică instituția abilitată să combată corupția răspunsul privind „nepărtinitatea” soțului președintei Parlamentului în contractarea împrumutului.

„Până în prezent, acesta (creditul, n.r.) nu a fost rambursat în totalitate”

În ultimii ani, în spațiul public au apărut mai multe informații și acuzații privind implicarea familiei Greceanîi în fraudarea BEM prin contractarea mai multor credite, ultimul, în anul 2011, prin intermediul firmei „Alsvit-Vin” SRL.

Subiectul a revenit în actualitate după ce Zinaida Greceanîi a fost votată drept președintă a Parlamentului, iar un fost consilier de-al său și de-al președintelui țării, Igor Dodon, Ruslan Flocea, a ajuns director la CNA, instituția abilitată prin lege să investigheze aceste infracțiuni. În acest context, ZdG a întrebat CNA dacă are în gestiune un dosar care să ancheteze circumstanțele creditului obținut de compania „Alsvit-Vin” SRL de la BEM și care a fost rolul familiei Greceanîi în toată această tranzacție.

Instituția a admis că are în gestiune 2 cauze penale în care sunt investigate acțiunile firmei afiliate familiei Greceanîi. „În gestiunea organului de urmărire penală al CNA se află o cauză penală complexă, pornită în noiembrie 2018, care vizează peste 40 de companii, investigate sub aspectul dobândirii ilicite a mijloacelor financiare de la BEM. Printre acestea se numără şi compania „Alsvit-Vin”, fosta „Alsvit-Print”, care a beneficiat, în anul 2011, de un credit de 39,3 milioane de lei de la BEM. Suma menţionată ar fi fost oferită pentru investiţii capitale, iar în gaj au fost puse bunuri în valoare de 41,25 milioane de lei”, a precizat CNA. Instituția susține că, deşi termenul de scadenţă a creditului era anul 2015, „până în prezent, acesta nu a fost rambursat în totalitate”.

CNA: A. Greceanîi a devenit co-fondator la „Alsvit-Vin” la o lună după ce compania a luat creditul

CNA menționează că, „la această etapă a investigaţiilor, nu s-a stabilit părtinitatea lui Alexei Greceanîi la contractarea creditului de 39,3 milioane de lei de la BEM. Concluziile preliminare vin în urma coroborării următoarelor date. Creditul de la BEM a fost contractat în data de 4 martie 2011. Alexei Greceanîi a devenit co-fondator al „Alsvit-Vin” pe 7 aprilie 2011 pentru o perioadă de 3 luni. La 22 iulie 2011, Alexei Greceanîi a renunţat la calitatea sa de fondator”, afirmă CNA.

Cel de-al doilea dosar penal gestionat de CNA în care figurează compania „Alsvit-Vin” a fost deschis la 3 mai 2019. Cele 40 de companii investigate sub aspectul dobândirii ilicite a mijloacelor financiare de la BEM sunt anchetate și sub aspectul comiterii infracţiunii de spălare de bani. „Dat fiind faptul că urmărirea penală se află la etapa preliminară, organul de urmărire penală al CNA a solicitat Serviciului prevenirea şi combaterea spălării banilor, precum şi Direcţiei analitice a CNA să efectueze o analiză detaliată a tuturor tranzacţiilor, prejudiciilor cauzate entităţilor bancare şi să stabilească beneficiarii efectivi ai banilor contractaţi”, se mai spune în răspunsul CNA.

Creditul de la BEM pe numele „Alsvit-Print” și offshore-ul din Cipru

„Alsvit-Print” SRL, compania care a contractat creditul de la BEM, a fost înregistrată în septembrie 2002. La 4 martie 2011, firma primește un credit în valoare de 39,3 milioane de lei de la BEM.

Societatea Cu Raspundere Li... by Victor Moșneag on Scribd

Conform contractului publicat anterior în spațiul public, contractul de credit era pe o perioadă de 4 ani și urma să fie rambursat până în martie 2015. Banii au fost acordați pentru investiții capitale, iar cea mai mare parte din ei, 35,5 miloane de lei, a fost utilizată pentru achiziționarea construcției de 30,8 mii de m.p. din s. Cojușna, r. Strășeni, unde activa „Fabrica de Vin Cojușna”.

Tot atunci, a fost procurată o plantație de viță de vie, două bunuri imobile în Cojușna, un bun imobil în Chișinău de 38,5 m.p. și două automobile, printre care o Toyota Land Cruiser Prado. Alte 3,8 milioane de lei au fost cheltuite pentru procurarea materiei prime și accesoriilor de vinificație: sticle, ambalaje și etichete.

Firma „Alsvit-Print” a procurat toate aceste bunuri chiar de la BEM, care le-a obținut, la rându-i, de la Fabrica de Vin din Cojușna, cea care luase mai multe credite în anii 2007-2008. Pentru că Fabrica a intrat în insolvență, iar ulterior în faliment, banca și-a exercitat dreptul de gaj și a intrat în posesia tuturor bunurilor Fabricii de Vinuri din Cojușna, ajunse ulterior în proprietatea firmei „Alsvit-Print”.

Continuarea articolului o puteți citi pe Ziarul de Gardă.


Pub