Nadejda Hriptievschi, despre Adunarea Judecătorilor: „Poți discuta condițiile de revocare a mandatelor, dar nu poți include pe agenda revocarea dacă nu sunt temeiuri”

Jurista și directoarea de programe din cadrul Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Nadejda Hriptievschi, spune că adunarea Generală a Judecătorilor trebuia să fie admisă, doar că nu cu o graba care trece orice limite.

Foto: UNIMEDIA

Într-o postare pe pagina de Facebook, Hriptievschi spune că agenda trebuie să fie stabilită în conformitate cu lege.

„Nu înțelegeam de ce atâta insistență pentru Adunarea Generală a Judecătorilor anume azi, de ce nu se poate de așteptat până expiră cele 10 zile lucrătoare pentru a răspunde CSM-ul. Acum am înțeles - erau invitați oaspeții și nu puteau să le zică nu. Ah țară țară, de ce oare nu ne putem măcar un pic organiza și fi un pic mai constructivi și mai raționali?! Pentru claritate, reiterez ce am mai zis:

1) Adunarea Generală a Judecătorilor trebuia să fie admisă, doar că nu cu o graba care trece orice limite. 10 zile lucrătoare sunt date de lege pentru a convoca, adică pentru a anunța dată, iar dată e cel puțin de bun simt să fie stabilită măcar cu o luna două înainte, așa că judecătorii să nu-și amâne ședințele, să se poată pregăti din timp.

2) Agenda urmă să fie stabilită în conformitate cu legea. Poți discuta condițiile de revocare a mandatelor, dar nu poți include pe agenda revocarea dacă nu sunt temeiuri. Iar temeiurile sunt foarte clar stabilite în lege și deocamdată nu am văzut niciun temei nici invocat, nici măcar o încercare de a fi invocate.

Și da, dacă tare mult se doreau doar discuții, putea fi lejer organizate de Asociată Judecătorilor fără a pune iarăși credibilitatea justiției la bătaie prin decizii judecătorești fulgerătoare luate cu o viteză de invidiat.

Indiferent de ce se va întâmplă azi până la urmă, măcar un lucru e bun - sunt și discuții despre reforme, sper că vor discuta și despre corupția din sistem, selecția și promovarea în baza de merit, eficientă procedurilor disciplinare și cum poate fi restabilită încrederea în sistemul judecătoresc.

Și mă bucur că nu au venit totuși mulți judecători azi. E și acesta un semnal. Reformele nu se fac ușor, dar totuși se fac. Răbdare și curaj”, se arată în postarea sa.

UNIMEDIA amintește că Adunarea Generală a Judecătorilor are loc astăzi, la Casa Sindicatelor. Judecătorii adunați nu ar fi de acord cu modalitatea în care Ministerul Justiției ar vrea să fie evaluați judecătorii Curții Supreme și a Curții de Apel.


Pub