MAEIE, despre discursul lui Dodon la ONU: Faptul că nu s-a vorbit despe retragerea trupelor ruse din Moldova „constituie o abordare dezechilibrată a politicii externe”

Ministerul Afacerilor Externe a venit cu o reacție la discursul lui Igor Dodon de la tribuna ONU. Potrivit aurotităților, faptul că Dodon nu a menționat demersul țării de a fi retrase trupele ruse de pe teritoriul Republicii Moldova este o „abordare dezechilibrată a politicii externe”.

Foto: UNIMEDIA

„1. MAEIE continuă și va continua să insiste pentru retragerea completă și necondiționată a trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova. 2. Republica Moldova are un statut de neutralitate consfințit în Constituție. Retragerea trupelor și munițiilor Federației Ruse de pe teritoriul țării noastre va constitui un act clar de respectare a neutralității, suveranității şi integrității teritoriale a Republicii Moldova. 3. Faptul că de la tribuna ONU nu a fost reiterat în mod expres demersul țării noastre privind retragerea completă și necondiționată a forțelor militare ruse de pe teritoriul Republicii Moldova constituie o abordare dezechilibrată a politicii externe”, transmite ministerul.

Și Partidul Acțiune și Solidaritate și-a exprimat „dezacordul faţă de poziţia incoerentă şi inconsecventă a preşedintelui Igor Dodon în problema prezenţei trupelor militare străine aflate ilegal pe teritoriul Republicii Moldova”.

La ONU, președintele țării a cerut „recunoașterea și respectarea de facto a statutului de neutralitate a țării mele. Statut consfințit și în Constituția țării. Noi nu vrem să mai fim tratați ca teritoriu neutru, aceasta este altceva decât un stat neutru”.

Igor Dodon nu a reacționat la criticele aduse.


Pub