Cine sunt membrii Consiliului Superior al Magistraturii ce au rămas fără mandate

După ore în șir de dezbateri, în urma Adunării Generale Extraordinare a Judecătorilor de astăzi, 27 septembrie, unde au fost prezenți peste 200 de magistrați, șase membri permanenți și membri supleanți ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au fost lipsiți de mandate.

Foto: bizlaw.md

Este vorba despre:

  • Dorel Musteață - președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii
  • Victor Micu - judecător la Curtea Supremă de Justiţie
  • Luiza Gafton - judecătoare la Curtea Supremă de Justiţie
  • Petru Moraru - judecător la Curtea Supremă de Justiţie
  • Nina Cernat - judecătoare la Curtea de Apel Chişinău
  • Anatolie Galben - judecător la Curtea de Apel Chişinău.

De menționat că tot în cadrul adunării de astăzi s-a decis ca până la alegerea noului președinte al CSM, atribuțiile vor fi asigurate de Ion Postu, membru al CSM desemnat din partea societății civile.

Amintim că, Curtea de Apel a emis o încheiere prin care se dispune convocarea ședinței extraordinare a Adunării Generale a Judecătorilor, la data de 27 septembrie. Încheierea vine după ce tot Curtea de Apel a emis o decizie prin care a obligat Consiliul Superior al Magistraturii să convoace Adunarea, după ce CSM a respins demersul a 87 de jdudecători care au cerut convocarea de urgență a Adunării.

UNIMEDIA amintește că la data de 13 septembrie, 87 de judecători au depus o cerere în care menționează că, potrivit art. 233 alin. (1) lit. d) și e) din Legea privind organizarea judecătorească, de competența Adunării Generale a Judecătorilor ține inclusiv alegerea, din rândul judecătorilor, a membrilor permanenți și a membrilor supleanți în CSM, și în colegiile specializate. La fel, tot de competența Adunării ține și ridicarea mandatelor acestora.


Pub