Image-Description
Dodon, cu același refren, la ONU: Recunoașterea neutralității R.Moldova
Politic 27 septembrie 2019, 08:02 | 2456

Președintele Igor Dodon a folosit tribuna ONU pentru a lansa un nou apel la recunoașterea internațională a statutului de neutralitate permanentă a Republici Moldova. Orice tentativă de a pune la îndoială acest statut de neutralitate este un gest neprietenos la adresa poporului Republicii Moldova, a declarat Dodon, în alocuțiunea rostită în cadrul celei de-a 74-a sesiuni a Adunării Generale a ONU.

„Noi vrem să nu mai fim tratați ca un teritoriu neutru. Aceasta este altceva decât un stat neutru”, afirmă Igor Dodon.

El a afirmat că încercările de a reconsidera statutul de neutralitate ca stat al Republicii Moldova ar aprofunda tensiunile interne și compromite șansele de soluționare a conflictului transnistrean.

„De la această tribună au răsunat apeluri de retragere a militarilor și munițiilor străine ruse de pe teritoriul Republicii Moldova. Vreau să salut inițiativa Federației Ruse de reluare a procesului de distrugere a munițiilor străine stocate în regiunea transnistreană a țării mele”, a declarat Igor Dodon.

Potrivit președintelui Dodon, spre deosebire de alte conflicte înghețate, cazul celui transnistrean nu are implicații interetnice sau religioase.

Reacțiile la discursul lui Igor Dodon de la tribuna ONU nu au întârziat să apară. Astfel, deputații ACUM și vicepreședinți ai Parlamentului, Alexandru Slusari și Mihail Popșoi, au declarat aseară, într-o emisiune televizată, că poziția acestuia nu coincide cu cea a majorității parlamentare sau a Guvernului. „Ar fi trebuit să fie mai pronunțat, fără echivocuri, să fi spus despre evacuarea trupelor rusești din regiunea transnistreană. (…) Dacă era vorba despre politica externă și situația privind conflictul transnistrean, repet: evacuarea necondiționată a trupelor țării străine este prima condiție pentru dezvoltarea de mai departe, mai ales în contextul în care discutăm despre neutralitate”, a precizat Slusari.

Amintim că, la începutul acestei săptămâni, premierul Maia Sandu declara că a fost decizia comună a guvernării ca președintele Igor Dodon să reprezinte R.Moldova la Adunarea Generală ONU, dar a avertizat că Guvernul se poate disocia de declarațiile acestuia, dacă vor devia de la poziția cunoscută a Chișinăului, inclusiv în chestiuni ca retragerea forțelor ruse din regiunea transnistreană.

Opinia ta contează. Comentează!