Adunarea Generală Extraordinară a Judecătorilor. Magistrații decid „soarta” membrilor CSM

Anticoruptie.md
27/09/2019
Foto: privesc.eu

Peste 200 de magistrați moldoveni s-au prezentat, vineri, la Adunarea Generală Extraordinară a Judecătorilor. Deși inițial au anunțat că adunarea nu va avea loc, din lipsă de cvorum, la trei ore de la începutul ședinței, s-a întrunit numărul necesar de magistrați pentru ca ședința să fie una deliberativă. La aceată oră, judecătorii decid asupra ridicării mandatelor membrilor permanenți și membrilor supleanți ai CSM, aleși din rândul magistraților.

Pe agenda Adunării Generale a Judecătorilor, în ședința extraordinară, au fost incluse două subiecte:

  1. resetarea și reconfigurarea organului de autoadministrare al autorității judecătorești;
  2. ridicarea mandatelor membrilor permanenți și membrilor supleanți ai CSM, aleși din rândul judecătorilor.

La întrunire au fost invitați și magistrați din România, care au ținut discursuri. În același timp, de la tribuna principală, a ținut un discurs și Victor Micu, singurul membru al CSM, prezent la Adunare. El a declarat că susține judecătorii care au solicitat convocarea Adunării. „Am obligația morală să vin aici. Eu vreau să vă spun că vă susțin. Le-am spus și colegilor ca să venim la Adunare, să vedem ce se întâmplă, colegii să ne hotărască soarta. CSM este un organ reprezentativ. Eu voi sta la independența sistemului judecătoresc. Cineva din partea politicului are o contribuție extremă în justiție. Trebuie să luptăm pentru independență. Dacă ați ajuns la concluzia că urmează să fie convocată Adunarea Generala a Judecătorilor în ședința extraordinară, atunci CMS-ul a făcut o greșeală mare că nu a admis cererea”, a declarat Micu.

Consiliul de Administrare al asociației de alternativă a judecătorilor, „Vocea Justiției”, fondată la sfârșitul lunii august curent, a emis în dimineața zilei de vineri, o notă de poziție în care explică de ce nu va participa la Adunarea Judecătorilor în ședință extraordinară.

„Asociația „Vocea Justiției” își exprimă îngrijorarea față de ultimele evenimente petrecute în sistemul de justiție din Republica Moldova, legate de convocarea Adunării Generale Extraordinare a Judecătorilor. Asociația (...) a ales a nu participa la Adunarea Extraordinară a Judecătorilor de astăzi, pentru a nu încuraja nerespectarea Legii promovată insistent de anumite grupuri de interese care, din păcate, trebuie să recunoaștem, există în justiție, la moment în Republica Moldova. Asociația Judecătorilor „Vocea Justiției” susține în continuare poziția sa, potrivit căreia o Adunare Generală Extraordinară a Judecătorilor este necesară, dar nu pentru a organiza „comploturi”, „coaliții” sau „alianțe secrete”, ci dimpotrivă, pentru a face transparente toate problemele cu care se confruntă sistemul judecătoresc din Republica Moldova și pentru a găsi, împreună, soluții viabile, pentru a face vocea justiției auzită în cadrul reformei sistemului de justiție”, se arată în comunicatul emis de Asociație.

Amintim că, duelul dintre un grup de magistrați și CSM a început la 13 septembrie, când un grup din 87 de magistrați a cerut CSM să convoce, la 20 septembrie, Adunarea Generală Extraordinară a Judecătorilor pentru ridicarea mandatelor celor pe care i-au ales anterior ca să-i reprezinte. Magistrații și-au argumentat gestul prin necesitatea reformării sistemului din interior. „În considerarea faptului că autoadministrarea judecătorească este endogenă judecătorilor, resetarea și purificarea organelor ei de autoadministrare se impune imperios și imediat prin organele ei competente de autoadministrare, fiind necesară declanșarea din proprie inițiativă a procesului de auto-restructurare”, au invocat judecătorii.

CSM s-a opus solicitării, argumentând că ar fi vorba de o manipulare a majorității magistraților de un grup restrâns care urmărește anumite interese.

La 20 septembrie, un complet de judecată de la Curtea de Apel Chișinău, format din judecătoarele Angela Bostan, Ecaterina Palanciuc și Ala Malîi de la Curtea de Apel Chișinău, a impus CSM să dea curs cererii magistraților de a convoca Adunarea Generală. La 24 septembrie, același complet de judecată a emis o încheiere prin care s-a decis convocarea Adunării Generale Extraordinare a Judecătorilor, la 27 septembrie, ora 10.00, în sediul Casei Sindicatelor. La 26 septembrie Curtea Supremă de Justiție a respins recursul depus de CSM împotriva Deciziei Curții de Apel Chișinău din 20 septembrie prin care Consiliul a fost obligat să convoace Adunarea Generală a Judecătorilor în ședință extraordinară. În același timp, CSM a lansat un apel către magistrați prin care îi anunță că nu există temei legal pentru a participa la această adunare.

Experții au comentat în contradictoriu situația creată, însă majoritatea consideră că se încearcă blocarea reformelor în justiție inițiate de Guvernul Sandu.

Anticoruptie.md
27/09/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii