Jurnalişti începători, instruiţi cum să documenteze investigațiile jurnalistice legate de justiție

Anticoruptie.md
27/09/2019

25 de tineri reporteri și studenți ai facultăților de Jurnalism au fost instruiți, în perioada 25 - 26 septembrie, cum să scrie profesionist pe subiecte legate de justiție în cadrul trainingului „Ancheta jurnalistică privind integritatea în sistemul de justiție: indentificarea subiectelor, documentare și acces la informație”, organizat de Centrul de Investigaţii Jurnalistice.  

În cadrul trainingului, participanţii au învăţat de la Lilia Ioniță, expertă în cadrul Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției, ce presupune Reforma în sectorul justiției, precum și cine sunt avertizorii de integritate.

Judecătoarea Victoria Sanduța a explicat cum este construit sistemul de justiție în Republica Moldova, iar avocatul Vitalie Nagacevschi a oferit o analiză despre dreptul la un proces echitabil în justiție, vorbind participanţilor despre drumul dosarelor parcurs către CEDO, dar și care sunt cele mai des încălcate drepturi pentru care Republica Moldova a fost condamnată la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Tot el le-a explicat jurnaliștilor cum are loc repunerea în drepturi a celor care au câștigat procese la CEDO.

Galina Bostan, expertă în cadrul Centrului de Analiză şi Prevenire a Corupţiei, a oferit o analiză despre integritatea în Justiţie, vorbind participanţilor despre influenţa politicului asupra sistemului judecătoresc şi al procuraturii, dar şi despre cum este testată integritatea unui magistrat şi a unui procuror. 

Iar preşedinta Centrului de Investigaţii Jurnalistice, Cornelia Cozonac, a venit cu o prezentare despre anchetele jurnalistice cu impact din domeniul justiției. Ea a menționat de unde pot fi pornite subiectele, cum sunt realizate investigațiile cu impact și a vorbit despre instrumentele moderne de căutare și documentare a informației.

Totodată, participanţii la sesiuni au învăţat de la jurnalistul de investigație, Victor Moșneag cum să documenteze subiectele de corupție în justiție, cum să identifice subiecte de interes public, cum „să citească” o hotărâre de judecată și cum să lucreze cu sursele. Totodată, el a oferit câteva sfaturi cum reporterii pot să profite de posibilitățile oferite de platformele de socializare și cum să utilizeze corect motoarele de căutare. 

La rândul său, expertul în domeniul protecției și administrării informației, Sergiu Bozianu, a vorbit despre accesul la informație și datele personale. Jurnalista Natalia Porubin a făcut o prezentare a termenilor de etică și deontologie în redactarea articolelor de investigație, iar Mariana Colun a demonstrat cum pot fi documentate averile judecătorilor, procurorilor, polițiștilor și a venit cu exemple de anchete pe care le-a semnat. 

Trainingul a fost organizat  în cadrul proiectului „Mobilizarea societății civile cu scopul de a susține integritatea în sectorul Justiţiei în Republica Moldova”, desfășurat de Centrul de Investigații Jurnalistice şi Freedom House, cu susţinerea financiară a Departamentului de Stat al SUA.

Anticoruptie.md
27/09/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii