image
Sursa foto: captură video

Roboţi de închiriat la preţul „unei maşini”: Pot furniza diverse servicii, de la securitate, la construcţii sau livrări

Compania americană Boston Dynamics a anunţat că va începe să închirieze roboţi care pot furniza servicii diverse, de la securitate, la construcţii sau livrări. Decizia vine după succesul prototipurilor Spot şi Atlas, potrivit dailymail.co.uk.

La doi ani de la prezentarea robotului Spot, care semăna cu un câine, compania se pregăteşte să-l lanseze pe piaţă, acesta urmând să poată fi închiriat pentru preţul "unei maşini".

Cei din cadrul companiei au soluţionat micile erori ale prototipului Spot, dovedind că este o maşinărie capabilă să ofere mai multe servicii.

Roboţii vor putea fi folosiţi pentru securitatea din fabrici şi chiar în Cirque de Soleil, potrivit companiei.

"Vom colabora cu clienţii noştri pentru a determina cum pot fi utilizaţi roboţii. Nu se poate spune că sunt capabili să realizeze orice, dar sunt foarte buni pentru îmdeplinirea anumitor sarcini", a declarat directorul general al companiei Boston Dynamics, Marc Raibert, pentru Wired.

Cei de la Boston Dynamics au declarat că robotul nu poate fi achiziţionat, iar cei care îl închiriază sunt selecţionaţi cu atenţie.

Marc Raibert speră că Spot, proiectat special pentru a transporta lucruri, va fi utilizat în construcţii, sevicii de livrare şi în furnizarea serviciilor de securitate.

Un alt model de succes al companiei americane este robotul umanoid Atlas, prezentat publicului în anul 2017. Robotul umanoid a fost proiectat încă din anul 2013, dar, în acel stadiu timpuriu, "abia putea merge". În prezent, Atlas are abilitatea de a-şi menţine echilibrul, chiar şi atunci când cei care îl testează îl împing.

Un videoclip recent care îl are drept protagonist pe Atlas a fost distribuit de companie. În acesta, robotul umanoid apare făcând mai multe acrobaţii, finalizate printr-o aterizare perfectă, relatează mediafax.ro.

Robotul a fost proiectat cu vedere stereo şi cu senzori care îi permit manipularea obiectelor. Mai mult decât atât, cu ajutorul unui program software avansat, Atlas a învăţat să imite mişcările unor gimnaste renumite. Flexibilitatea îi este oferită de piesele realizate cu ajutorul imprimantelor 3D.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: