image
Sursa foto: PromoLex.md

Promo-LEX: Arestarea politicienilor în perioada electorală afectează percepția alegătorului

Asociația Promo-LEX atenționează asupra faptului că ridicarea imunității parlamentare și măsurile de privare de libertate a unor politicieni în timpul campaniei electorale sunt în măsură să afecteze percepția alegătorilor și egalitatea de șanse la alegeri. Constatarea apare în cel de-al 3-lea raport al Misiunii de observare a alegerilor locale generale și a alegerilor parlamentare noi din 20 octombrie, desfășurată de Promo-LEX.

Șeful Misiunii, Pavel Postica, a declarat într-o conferință de presă că asemenea acțiuni pot fi calificate ca folosire de resurse administrative.

În perioada de observare, 4-24 septembrie, în cele 896 de consilii electorale de circumscripție electorală au fost depuse cel puțin 2430 de dosare pentru funcția de primar.

Observatorii Promo-LEX atenționează asupra unei abordări diferențiate față de pretendenții cu același tip de încălcări, unii fiind înregistrați, alții nu, a spus Pavel Postica.

Raportului menționează carențe în realizarea de către administrațiile publice locale a atribuțiilor ce țin de asigurarea unui proces electoral transparent și corect. „Doar 77% din administrațiile publice locale au aprobat decizia privind afișajul electoral și doar 64% au aprobat decizia de asigurare a unui minim de localuri pentru întâlniri cu alegătorii”, a spus Pavel Postica.

Șeful Misiunii de observare a alegerilor a expediat o scrisoare către CEC, căreia îi solicită răspunsuri legate de spațiul neutru de 100 de metri în care, în ziua alegerilor, nu este permisă prezența nejustificată a unor persoane. „Vrem să aflăm care este acțiunea organelor electorale pentru a interveni atunci când astfel de cazuri se atestă”, a spus Pavel Postica. De asemenea, în scrisoarea adresată CEC, Promo-LEX vrea să afle cum și unde vor vota cei aproximativ 200 000 de alegători care nu au nici domiciliu, nici reședință.

Postica recomandă organelor electorale să fie mult mai active în verificarea documentelor prezentate de partidele politice și în examinarea contestațiilor depuse de concurenții electorali.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: