Asociația Promo-LEX a prezentat un raport de monitorizare a alegerilor din 20 octombrie
Social 26 septembrie 2019, 23:02 | 1229

Partidul Socialiștilor este lider la capitolul abateri de la legislație, afirmă experții Asociației Promo-LEX, care au prezentat astăzi un raport de monitorizare a campaniei pentru alegerile locale și a celor parlamentare noi din 20 octombrie. Principalele obiecții țin de cadourile cu tentă electorală și utilizarea resurselor administrative. Monitorizarea Promo-LEX a fost efectuată în perioada 4 - 24 septembrie.

Comisia Electorală Centrală ar fi adoptat tardiv regulamentul cu privire la finanțarea campaniei electorale, iar când a fost adoptat, deja existau concurenți electorali înregistrați, afirmă raportorii Promo-LEX. Potrivit acestora, există și partea bună a acestui regulament. Este mult mai detaliat și mai complex, comparativ cu cel precedent. Astfel, partidele politice sunt obligate să prezinte cheltuielile pe care le-au făcut pe fiecare circumscriptie electorală.

Asociația Promo-LEX a constatat și mesaje pe care le consideră discriminatorii. Candidatele femei și candidații independenți rămân în minoritate și în acest scrutin.

Toți cei vizați în raportul Promo-LEX ne-au comunicat că vor analiza concluziile experților și le vor comenta mai târziu. Deocamdată, niciun partid nu a reacționat. Raportul a fost elaborat cu sprijinul financiar al Agenţiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională, prin programul „Democraţie, transparenţă şi responsabilitate”. 

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie