(video) Premieră mondială: Noile Audi RS Q3 şi RS Q3 Sportback

După noile Audi RS 6 Avant şi RS 7 Sportback, următoarele două modele din cele şase programate pentru debut până la sfârşitul anului curent, au fost prezentate în această noapte: noile Audi RS Q3 şi RS Q3 Sportback!

Sub capotă, aceste SUV-uri au fost dotate cu legendara deja unitate turbo de 2.5 litri şi cu cinci cilindri, forţată acum să producă 400 de CP!

Odată cu noua generație, modelul Audi RS Q3 nu mai este oferit doar într-o caroserie standard, dar de asemenea şi în una Sportback cu profilul unui coupe, a cărui acoperiş este coborât mai jos cu 45 de mm. După cum am menţionat, sub capotă au primit unitatea TFSI de 2.5 litri, profund modernizată şi instalată anterior pe cele mai noi RS 3 Sportback şi TT RS.

Propulsorul şi-a păstrat toţi cei cinci cilindri pentru care este renumit, însă carterul şi alte părţi sunt realizate acum din aluminiu. Noul turbocompresor adăugat produce acum un exces de presiune de până la 1.35 bar în loc de 1.2. Inginerii au instalat şi un intercooler mai eficient, precum și un sistem combinat de injecţie a combustibilului (în colector și direct în cilindri).

Ca urmare, motorul a devenit mai ușor decât cel anterior cu 26 kg (numai carterul din aluminiu a contribuit cu -18 kg), iar puterea sa a crescut de la 340 CP/450 Nm la 400 CP/480 Nm.

Cutia de viteze a rămas aceeași, una robotizată S tronic cu şapte rapoarte şi două ambreiaje. Sistemul de tracţiune integrală quattro are un ambreiaj prin care se conectează puntea din spate.

Fiecare din cele două modele noi sunt dotate şi cu sistemul Audi drive select care include şase moduri de rulare cu setări diferite pentru suspensie, direcţie, cutie, caracteristicile motorului şi sunetul produs: comfort, auto, dynamic, efficiency şi individual, sau alternativ la acesta din urmă RS1 și RS2. Noile moduri RS au capacitatea de a salva setări personalizate fin şi pot fi activate rapid printr-un buton dedicat de pe volan.

Indiferent de tipul caroseriei, un nou RS Q3 poate face sprintul 0-100 de km/h în 4.5 secunde (anterior 4.8), iar viteza maximă este limitată în mod tradiţional la 250 de km/h, deşi există posibilitatea de a muta limitatorul la 280 de km/h (opţional).

Desigur, versiunile de top RS se deosebesc de cele obişnuite printr-un şasiu diferit. Comparativ cu cel de bază, pe aceste modele au fost mărite ecartamentele (1.590 mm pe faţă şi 1.583 pe spate), astfel încât lăţimea a crescut cu 10 mm şi cel mai bine se observă acest lucru în zona arcurilor roţilor.

La fel cu 10 mm a fost redusă şi garda la sol, iar o suspensie DCC (Dynamic Chassis Control) cu amortizoare adaptive se poate comanda contra cost (standard MacPherson pe faţă şi multi-link pe spate).

În schimb, în nivel de echipare de bază este oferit un mecanism de direcţie adaptiv. La fel standard se oferă mecanisme de frânare RS cu discuri ventilate şi perforate din oţel, de 375 mm şi cu câte şase pistoane în etriere pe puntea din faţă, dar şi cu discuri de 310 mm şi etriere plutitoare pe puntea din spate. Şi la acest capitol există o opţiune: mecanisme carbo-ceramice cu discuri de 380 de mm doar pe puntea din faţă!

Printre altele, noile modele RS au beneficiat de un nou kit exterior aerodinamic cu bare de protecţii diferite, prize de aer frontale mari, jante de 20 de inci (opţionale de 21 de inci), un difuzor destul de pronunţat în partea posterioară şi cu două terminaţii ovale de eşapament (sistem RS în premieră, opţional RS sport), iar corpurile oglinzilor retrovizoare pot fi vopsite într-o culoare contrastantă.

În echipare de bază mai sunt incluse faruri şi stopuri LED (opţionale sunt Matrix LED cu indicatori de direcţie dinamici), scaune sport, un volan turtit în partea inferioară şi un decor specific. Panoul de bord interior Audi virtual cockpit la fel se oferă standard, însă acesta are un design fix al afişajului (opţional fiind disponibil un Audi virtual cockpit plus cu mai multe interfeţe ce pot fi personalizate).

Preţurile maşinilor au fost deja anunţate şi vânzările vor demara deja din octombrie curent: noul RS Q3 costă de la 63.500 de euro în Germania, iar RS Q3 Sportback de la 65.000 de euro.

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise

https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://si-asik.tubaba.go.id/assets/kygacor/ https://surat.sumbawakab.go.id/upload/